Naslovnica Info Press info Brisel: Zajedničko saopštenje šest predsjednika vlada Zapadnog Balkana

Brisel: Zajedničko saopštenje šest predsjednika vlada Zapadnog Balkana

U nastavku Konferencije o Zapadnom Balkanu održanom u Berlinu 28. avgusta 2014, te ministarskih sastanaka zapadnobalkanske šestorke održanih 23. oktobra u Beogradu i 25. marta u Prištini, mi, premijeri zapadnobalkanskih država okupljeni u Briselu 21. aprila, u prisustvu evropskog komesara za susjedsku politiku i proširenje, evropskog komesara za saobraćaj i generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, potpisujemo ovo zajedničko saopštenje kojim potvrđujemo da smo posvećeni povezivanju, dobrosusjedskim odnosima, regionalnoj saradnji i evropskoj integraciji:

1. Poboljšanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jedna je od alatki koje zajednički koristimo za postizanje evropskih standarda i ispunjavanje kriterijuma za pristupanje Evropskoj uniji, pri čemu će taj proces našim građanima donijeti jasnu korist i prije čina pristupanja.

2. Izražavamo snažnu privrženost „berlinskom procesu“ i ostajemo usredsređeni na to da na samitu u Beču 27. avgusta 2015. omogućimo postizanje konkretnih rezultata zasnovanih na pojedinačnim investicionim projektima.

3. Prepoznajemo da je bolje povezivanje unutar regije kao i unutar Evropske unije ključni činilac privrednog rasta i rasta zaposlenosti na Zapadnom Balkanu.

4. Prihvatamo da ovoj našoj zajedničkoj ambiciji osiguramo našu ličnu posvećenost i liderstvo.

5. Napominjemo da u Evropskoj uniji glavna saobraćajna mreža povezuje sve glavne gradove Evropske unije, njena glavna privredna središta i najveće luke. Jasno nam je da će njeno širenje na Zapadni Balkan ubrzati naše politike i regulatorne reforme i usredsrediti napore i investicije na ključne koridore i međusobne veze.

6. Dogovorili smo se o Glavnoj saobraćajnoj mreži koja je data u priloženoj tabeli. Pored toga, željeznički Koridor VIII će biti u razmatranju što će podrazumijevati i moguće finansiranje pripremnih studija, detaljnih trasa, projekata i istražnih radova u cilju njegovog uključivanja u Glavno saobraćajnu mrežu prilikom narednog razmatranja „TEN T-a“.

7. Prihvatamo da naši Nacionalni investicioni odbori bez odlaganja uspostave zajedničko pripremanje prioritetnih investicija kao preduslov za dobijanje podrške iz IPA II za investiranje i kofinansiranje.

8. Priprema projekata treba da odražava činjenicu da su Projekti od interesa za energetsku zajednicu (Projects of Energy Community Interest – PECI) važan dio naše agende povezivanja.

9. Obavezujemo se da identifikujemo i bez odlaganja preduzmemo sve relevantne mjere kao što su regulatorna pitanja, pojednostavljenje procedura prelaska granica, što bi moglo stvoriti neposrednu korist od povezivanja zapadnobalkanske šestorke i to po razumnoj cijeni.

Tabela usaglašenog proširenja Glavne saobraćajne mreže

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...