Naslovnica Info Intervjui Ostojić u emisiji „Evropa“: Institucije obuhvaćene poglavljem 24 da održe pozitivan trend

Ostojić u emisiji „Evropa“: Institucije obuhvaćene poglavljem 24 da održe pozitivan trend

Preporuke iz Non papera poslužiće kao dobar orjentir u definisanju prioriteta za naredni period, ocijenila je šefica Radne grupe za poglavlje 24, Tanja Ostojić, navodeći da vjeruje da će institucije obuhvaćene tim poglavljem prepoznati svoju ulogu i održati pozitivan trend i kontinuitet kod dobrih rezultata, a tamo gdje je potrebno, pravovremeno uložiti i dodatne napore.

Ona je, gostujući u emisiji „Evropa“ na Radiju Crne Gore, rekla da je borba protiv organizovanog kriminala zasigurno najvažnija podoblast u pogavlju 24, a da je Nezvaničnim radnim dokumentom o stanju u poglavljima 23 i 24 prepoznata važna uloga koju Uprava policije ima u ovoj borbi, ističići posebno međunarodnu policijsku saradnju.

„Broj hapšenja pripadnika kriminalnih grupa dostigao je do sada neviđenu cifru od 333 uhapšenih u periodu od 2018. do prvog tromjesečja 2020, uključujući 19 hapšenja u inostranstvu. Kako je i navedeno u Non paperu, broj istraga i gonjenja djela teškog i organizovanog kriminala eksponencijalno je rastao u periodu 2018-2019, u poređenju sa periodom 2016-2017, uz porast od 150% odnosno 100%“, dodala je Ostojić.

Prema njenim riječima, preporuke Evropske komisije u dijelu ubjedljivijeg bilansa rezultata su svakako na mjestu, naročito kada govorimo o konačnim presudama za djela organizovanog kriminala, ali i činjenice da ubjedljiviji bilans rezultata znači najmanje kontinuitet ovih dobrih rezultata, ali i dalji napredak. „Zbog toga ne smijemo dozvoliti da nas ovako pozitivne percepcije „ulijene“ već da nam, kao što i vjerujem da će biti, daju dodatni podstrek u borbi protiv svih bezbjednosnihi prijetnji“, dodala je ona.

Ostojić je istakla da su Non paperom prepoznati rezultati koji su postignuti u borbi protiv trgovine ljudima, što je, kako smatra, jedna od najvažnijih konstatacija u ovom dokumentu.

„Prethodnih godina, manjak istraga i nedostatak pravosnažnih presuda u ovoj oblasti predstavljao je jedan od najvećih izazova u pregovaračkom procesu u poglavljku 24, što se reflektovalo i na negativne opservacije kroz druge izvještaje koji tretiraju ovo pitanje, kao na primjer, izvještaj Stejt Dipartmenta“, dodala je ona.

Podsjetila je da je prepoznat bilans rezultata kroz 11 slučajeva trgovine ljudima u 2019. godini, uključujući tri slučaja trgovine u sklopu organizovane kriminalne grupe, kao i jednu konačnu presudu koja je dovelo do teških zatvorskih kazni, a da u prilog konstatovanom napretku svakako ide akcija crnogorske policije iz januara 2020. godine, kojom je otkrivena mrežu trgovine ljudima s Tajvana, što je dovelo do hapšenja 93 osobe.

Govoreći o migracijama, Ostojić je rekla da, iako ne možemo govoriti o visokom stepenu ugroženosti, činjenice i statistički podaci govore da se broj migranta koji tranzitiraju kroz Crnu Goru u poslednjih nekoliko godina konstantno povećava, kao i da je njihov broj na kraju 2019. godine dostigao blizu 8.000.

„Non paperom je ponovo prepoznata otpornost i posvećenost naše zemlje da upravlja migratornim tokovima, što se ogleda i kroz značajna budžetska ulaganja koja se odvajaju za smještaj migranata, bez eksterne podrške“, rekla je Ostojić, pojašnjavajući da Crna Gora ima kapaciteta, ali da, kada govorimo o smještajnim, oni nijesu dovoljni, zbog čega je planirano proširenje postojećeg centra za prihvat u Spužu i izgradnja novog centra u blizini graničnog prelaza Božaj.

Osvrnula se i na Sporazum o statusu sa EU o akcijama koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu koji uskoro stupa na snagu, ocjenjujući da on predstavlja osnov za još intenzivniju saradnju Evropske unije i država potpisnica, u okviru kojeg će Crnoj Gori biti pružena pomoć u oblasti upravljanja granicom i eventualnim kriznim situacijama koje se odnose na pojačani priliv migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja.

Ocjenjujući napredak kad je u pitanju ispunjavanje početnih 38 mjerila koja se vezuju za poglavlje 24, Ostojić je rekla da je veliki dio tih mjerila ostvaren i ispunjen, u okviru kojih su i ona ključna. Određeni dio mjerila se, kako je pojasnila, odnosi na uspostavljanje institucija, donošenje zakona, strategija i jačanje kapaciteta, kao i inicijalnog bilansa rezultata, što su aktivnosti koje su u velikoj mjeri uspješno savladane.

„Ovo navodi i na očekivanje da završna mjerila dobijemo što prije, kako bi smo, u skladu sa aktuelnim stanjem koje postoji kada su u pitanju oblasti pokrivene poglavljem 24, postavili nove ciljeve i definisali mjere kojima ćemo do njih doći. Iskreno i sa nestpljenjem čekam tu fazu pregovora, jer vjerujem da će tokom nje institucije dati još bolje rezultate, a što će se, u krajnjem, reflektovati i na ostvarivanje punog koncepta vladavine prava“, poručila je Ostojić.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...