Naslovnica Info Press info Pravo intelektualne svojine – šta je potrebno da znamo prije ulaska u...

Pravo intelektualne svojine – šta je potrebno da znamo prije ulaska u EU?

Povodom svjetskog dana intelektualne svojine – 26. aprila, a s ciljem kvalitetnog i efikasnog informisanja javnosti o ovoj oblasti, Generalni sekretarijat Vlade i Ministarstvo ekonomije organizuju online forum – Pravo intelektualne svojine – šta je potrebno da znamo prije ulaska u EU?

Tim povodom, pozivamo zainteresovane javnosti da elektronskim putem dostave pitanja iz oblasti prava intelektualne svojine, a relevantni sagovornici na ovu temu, predstavnici Ministarstva ekonomije i pregovaračke strukture za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, će im u najkraćem roku odgovoriti.

Sva pitanja i nedoumice u vezi sa ovom temom možete uputiti putem Facebook naloga Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji Generalnog sekretarijata Vlade: @me4eu – https://www.facebook.com/me4eu/ ili na mejl adresu: svetlana.pesic@gsv.gov.me.

Pitanja se mogu postaviti do 23. aprila do 12:00 sati, a odgovori će biti blagovremeno objavljeni na sajtovima www.eu.me i Ministarstva ekonomije, kao i na Facebook stranici @me4eu i nadležnog resora.

S ciljem dostizanja evropskih standarda, Crna Gora u procesu pristupanja EU, u okviru pregovaračkog poglavlja 7. Pravo intelektualne svojine, radi na tome da jasno definiše granice dozvoljenog i savjesnog postupanja u ovoj oblasti.

Pravo intelektualne svojine je pravo “svojine” nad individualnim kreacijama. Iako neopipljiva u fizičkom smislu, ima sve karakteristike imovine i može se kupiti, prodati, licencirati, zamijeniti, pokloniti, naslijediti kao i svaka druga svojina. Pravo intelektualne svojine omogućava da kreativnost i inovativnost vrijede više, time što, kroz suzbijanje piraterije, kopiranja, falsifikovanja ili zloupotrebe autorskih djela, štiti ideju i znanje stvaraoca, dok sa druge strane, omogućava odgovarajuću naknadu za njegov intelektualni rad.

Svjetski dan intelektualne svojine se obilježava u okviru projekta EU4ME, koji finansira Evropska unija i dio je Strategije informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2019-2022.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...