Naslovnica Info Intervjui Više nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu

Više nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu

Podrška Evropske unije pokazala je da građani te zajednice i Crne Gore dijele iste vrijednosti, svjesni da solidarnost u teškom periodu mnogo znači, kazao je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, navodeći da je više nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu.

Predstavnici Delegacije EU i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Crnoj Gori potpisali su ugovor u vrijednosti od tri miliona eura za nabavku medicinske i lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike.

Najavljena je i pomoć od 50 miliona eura za dugoročni program, u skladu sa potrebama crnogorske vlade, a najviše za zdravstvo, ekonomiju i preduzetnike.

Drljević je kazao da je podrška EU od 50 miliona eura dio ukupnog paketa podrške za sanaciju posljedica epidemije koronavirusa i da je taj novac izdvojen prenamjenom sredstava iz već odobrenih programa IPA.

„Za njihovu dodjelu potrebno je da Evropska komisija, u saradnji sa crnogorskim institucijama, sprovede neophodne procedure izmjene finansijskih odluka i propratne dokumentacije“, rekao je Drljević agenciji MINA.

Kako je naveo, iz EK je potvrđeno da će procedure u najvećoj mogućoj mjeri biti skraćene, ali i pored toga u ovom trenutku nezahvalno je govoriti o konkretnim rokovima.

„Realno je očekivati da će sredstva biti na raspolaganju da pravovremeno podrže napore Vlade u saniranju posljedica nakon epidemije, a Vlada će ispoštovati sve obaveze u tom procesu, kako bi novac koji je opredijeljen za Crnu Goru bio dostupan onima kojima je najpotrebniji“, rekao je Drljević.

On je kazao da je poruka EU Crnoj Gori, ali i ostalim zemljama regiona kojima je pomogla, jasna – građani zapadnog Balkana se mogu osloniti na Uniju, što je logičan ishod prijateljskih i partnerskih odnosa koji su pažljivo izgrađivani godinama.

„Raduje me što je ta podrška pokazala da građani Crne Gore i EU dijele iste vrijednosti i da su svi svjesni da su solidarnost i uzajamna podrška vrijednosti koje itekako znače u ovakvom teškom periodu za sve nas“, naveo je Drljević.

Crna Gora, kako je kazao, pravovremenom reakcijom i mjerama mnogima je dala primjer, uprkos ograničenim kapacitetima kada su u pitanju ljudstvo i oprema kojom raspolaže.

„EU nam je u pravom trenutku priskočila u pomoć i pomogla donacijom koja se mjeri milionima eura, ali čiji je značaj u ovom trenutku od neprocjenjive vrijednosti“, rekao je Drljević.

Kako je kazao, pored značajne finansijske podrške, imenovanje Miroslava Lajčaka za specijalnog predstavnika EU za zapadni Balkan potvrđuje značajan angažman Unije u regionu, koji je dobio svoj konkretan oblik.

Drljević je naveo da vjeruje da je danas više nego ikada jasno da je Brisel posvećen regionu.

„Kad je u pitanju Crna Gora, a vjerujem i ostale države zapadnog Balkana koje su obuhvaćene paketom pomoći EU, ubrzo po izbijanju krize smo dobili uvjerenje da nijesmo prepušteni sami sebi i da imamo pouzdane prijatelje i partnere“, rekao je Drljević.

Na pitanje da li je pomoć EU pokazatelj da država definitivno treba da bude upućena prema Briselu, on je odgovorio da u Crnoj Gori nikada nije postojala dilema da je njeno mjesto u Uniji i da na tom putu treba da bude okrenuta Briselu.

„Iako veoma značajna za sprovođenje ukupnih reformi koje će državu i društvo pripremiti za funkcionisanje unutar EU, finansijska podrška Unije nije razlog našeg evropskog opredjeljenja. Naprotiv, to su vrijednosti i standardi koje članice te zajednice baštine“, kazao je Drljević.

Kako je rekao, izbijanje pandemije na neki način testiralo je vrijednosti na kojima počiva EU – društvenu odgovornost, solidarnost, jedinstvo, zajedništvo i uticalo na logičan slijed događaja, a to je da svaka država bude okrenuta prvo sebi, svojim građanima i njihovoj dobrobiti.

Prirodno je, kako je kazao Drljević, da jedan takav globalni problem dinamiku proširenja stavlja u drugi plan.

Kako je naveo, i pored trenutne pandemije koronavirusa, proširenje EU nastavlja se vrlo ozbiljnom dinamikom i to je potvrđeno nedavno, postizanjem političkog dogovora o otvaranju pregovora o pristupanju sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

„Obaveze koje su pred nama se moraju sprovoditi, uz nadu da ćemo iz ove situacije izaći jači, sa više spremnosti i elana da dinamičnije nastavimo sa postepenim uvođenjem društva u EU“, zaključio je Drljević.

Izvor: Agencija Mina

 

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...