Naslovnica Info Press info Drljević i Presker: EU da pokaže posvećenost regionu, a zemlje da nastave...

Drljević i Presker: EU da pokaže posvećenost regionu, a zemlje da nastave sa reformama

Evropska unija mora pokazati posvećenost Zapadnom Balkanu i spremnost na proširenje, poručeno je tokom sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića sa novim ambasadorom Slovenije u Podgorici Gregorom Preskerom, i ocijenjeno da Crna Gora treba da nastavi sa planiranim reformama i aktivnostima u cilju bržeg napretka prema Uniji.

Drljević je istakao da perspektiva članstva u EU ostaje glavni pokretač reformi i izvor stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

240220 sastanak GP amb Slovenije 1

„Zato je važno da pristupanje zemalja regiona ostane visoko na agendi EU, a da snažna politička podrška reformama bude kontinuirano prisutna u bilateralnim odnosima država članica i u komunikaciji evropskih zvaničnika sa Crnom Gorom i susjedima. Uprkos svim dešavanjima unutar EU, ali i svake države koja teži članstvu, raduje nas što u Crnoj Gori i dalje postoji entuzijazam kad je u pitanju pristupanje EU, što je potvrdilo i posljednje istraživanje javnog mnjenja“, rekao je glavni pregovarač.

Ambasador Presker je istakao da su odlični bilateralni odnosi dvije države dodatno ojačani savezništvom u NATO-u i prenio spremnost Slovenije da i dalje pruža podršku Crnoj Gori na njenom putu prema EU. On je pohvalio inicijativu Savez za Evropu i uključivanju cjelokupnog društva u dijalog o evropskoj integraciji, s ciljem bržeg napretka i jačanja međusobnog povjerenja.

Drljević i Presker su razmijenili mišljenja i o novoj metolodiji proširenja i saglasili se da je svaki model koji će pomoći bržoj i kvalitetnijoj integraciji regiona u EU, uz uvažavanje individualnih rezultata, više nego dobrodošao.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...