Naslovnica Info Press info Otvaranje svih poglavlja potvrda napretka u oblasti vladavine prava

Otvaranje svih poglavlja potvrda napretka u oblasti vladavine prava

Napredak u oblasti vladavine prava ključni je aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora sa Evropskom unijom, a najava otvaranja i posljednjeg poglavlja potvrda je napora Crne Gore i odlučnosti da postane punopravna članica EU, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, govoreći na XIII Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u organizaciji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora, zahvalio EU i državama članicama na snažnoj podršci koju pružaju tokom crnogorskog integracionog puta, jer su, kako je dodao, njihova iskustva i prakse, podjednako kao i sveobuhvatna ekspertiza civilnog sektora, neophodni za uspješno vođenje javnih politika u najboljem interesu svih građana.

Uprkos izazovima s kojima se Unija ovih dana suočava, istakao je nepokolebljivu odlučnost i posvećenost Crne Gore da postane punopravna članica EU, dodajući da smo, s nesmanjenim entuzijazmom Vlade i državnih institucija koje su uključene u proces pregovora, istrajni u namjeri da doprinesemo ukupnom rezultatu države u predstojećoj, vrlo zahtjevnoj fazi pregovora.

„Izgradnja stabilnog i snažnog sistema vladavine prava, kao temelja demokratskog društva kojem težimo, predstavlja glavni ali i najizazovniji zadatak Vlade. Shodno novom pristupu u pregovorima, progres u ovoj oblasti predstavlja ključni aspekt u definisanju ukupne dinamike pregovora u svim ostalim poglavljima. U tom kontekstu, cijenim da je značajna potvrda naših napora nedavna vijest o usvajanju Izvještaja o ispunjavanju početnih mjerila za poglavlje 8 – Konkurencija od strane Savjeta EU, što je preduslov za otvaranje jedinog preostalog poglavlja pravne tekovine“, rekao je glavni pregovarač.

49192608451 5f93230bf5 c

On je podsjetio da je Crna Gora u poglavljima 23 i 24 do sada ispunila većinu od ukupnog broja privremenih mjerila, a da su postignuti rezultati prepoznati od Evropske komisije, kroz posljednji Izvještaj o Crnoj Gori, kao i nedavno objavljeni Radni dokument EK o stanju u poglavljima 23 i 24.

„I sami smo svjesni izazova i evidentiranih slabosti sistema na koje nam kolege iz EU dobronamjerno i u partnerskom duhu ukazuju pa ćemo u periodu posvećeno i temeljno raditi na njihovom otklanjanju. Polazeći od značaja za dalji tok reformskih aktivnosti u vladavini prava čije benefite svi građani žele da osjete, unapređenje bilansa rezultata u domenu borbe protiv korupcije i dalje jačanje nezavisnosti svih nadležnih institucija zaduženih za ovu oblast će ostati u vrhu liste naših prioriteta“, poručio je Drljević.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

XIII Nacionalna antikorupcijska konferencija – GP Aleksandar Drljević – izlaganje

XIII Nacionalna antikorupcijska konferencija – kadrovi

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...