Naslovnica Crna Gora i EU NVO i EU Drljević: Zahtjevne reforme obavezuju na saradnju Vade i NVO sektora

Drljević: Zahtjevne reforme obavezuju na saradnju Vade i NVO sektora

Predstojeće obaveze u procesu pregovora sa Evropskom unijom i zahtjevne reforme koje Crna Gora mora sprovesti obavezuju na sadržajnu saradnju Vlade i civilnog sektora, što je jedini način za postizanje što kvalitetnijeg rezultata na putu prema EU, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, govoreći na konferenciji „Evropska luča demokratije u Crnoj Gori“, u organizaciji nevladine organizacije Identitet, istakao da je, imajući u vidu trenutnu fazu pregovaračkog procesa, pred Crnom Gorom ozbiljan posao, i da je ključna saradnja svih aktera.

Konferencija R2

„Vrlo dobro sagledavamo situaciju unutar EU – novi sastav briselske administracije, aktuelna dešavanja u državama članicama i vjerujemo da će politika proširenja biti u fokusu mandata i budućeg rukovodstva u Briselu. Zahtjevnost zadataka koji nam slijede u pregovaračkom procesu obavezuje nas na jednu punu sinergiju potencijala, odnosno sadržajnu saradnju Vlade i nevladinog sektora, kako bismo zajednički doprinijeli ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog prioriteta naše zemlje“, rekao je Drljević.

Istakao je da je Vlada od početka svog mandata, kao i kompletna pregovaračka struktura, otvorena za saradnju s predstavnicima NVO sektora, podsjećajući da je Crna Gora prva država, od svih koje su pregovarale sa EU, koja je u svoju u pregovaračku strukturu u značajnom broju uključila predstavnike nevladinih organizacija.

Konferencija R3

„Čak i prilikom izmjena i racionalizacije radnih grupa, nije se opredijelila za smanjenje učešća predstavnika civilnog društva. I ovim postupcima Vlada dokazuje otvorenost za sve predstavnike civilnog društva da budu aktivno uključeni u proces pregovora s EU, kroz njihovo direktno učešće u radnim grupama za pregovore“, naveo je Drljević.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...