Naslovnica Info Intervjui Laković: Nezavisnost pravosuđa prioritet

Laković: Nezavisnost pravosuđa prioritet

Jačanje nezavisnosti i odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet Crne Gore u procesu integracija, saopštila je šefica pregovaračkih poglavlja 23 i 24 Marijana Laković. Tome će, kako je kazala za Dnevnik, doprinijeti nova strategija reforme pravosuđa koja će nakon godišnjih odmora, biti usvojena za naredni trogodišnji period.

Početkom septembra biće usvojena nova Strategija reforme pravosuđa za period do 2022. godine, kaže šefica pregovaračkih poglavlja 23 i 24 sa Evropkom unijom Marijana Laković. Time će se, kako poručuje, nastaviti sprovođenje reformi.

“Dalje jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti, odgovornosti pravosuđa ostaje prioritet Crne Gore u procesu integracija. Veći nivo efikasnosti pravosudnog sistema unaprijediće kvalitet poštovanja ljudskih prava , kao i vladavine prava”, kazala je Laković.

Od reformi u oblasti vladavine prava zavisi ne samo napredak u okviru poglavlja 23 i 24 već i u ostalim poglavljima. Zato reforma pravosuđa poručuje Laković ostaje prioritet.

“Ne samo zato što je to obaveza iz EU agende, već ubjeđenja da će reformisani sistem doprinijeti kvalitetnijem i sigurnijem životu naših građanki i građana”, kaže ona.

A da bi građani imali još veće povjerenje u rad pravosudnih organa, nadležni će nastaviti da jačaju transparentnost pravosudnih institucija.

“Nije dovoljno da pravda bude zadovoljena već da mora biti vidljiva za sve, crnogorsko pravosuđe je posljednjih godina unaprijedilo nivo transparentnosti i otvorenosti u svom radu.”

A kako rad vodi ka rezultatima, onim u oblasti reforme pravosuđa, nadležni su, kažu, zadovoljni.

“Borba protiv organizovanog kriminala pokazuje sve bolje rezultate, prvenstveno zahvaljujući sve boljoj policijskoj saradnji sa Europolom, Interpolom i državama članicama EU , koje su rezultirale brojnim akcijama i hapšenjima članova organizovanih kriminalnih grupa i zaplijene narkotika”, objašnjava Laković Drašković.

A crnogorkse institucije, uvjerava Laković i u buduće će biti spremne da odgovore na sve izazove.

Izvor: Portal RTCG

RTCG – MARIJANA LAKOVIĆ, ŠEFICA PREGOVARAČKOG TIMA ZA POGLAVLJA 23 i 24

{m4v}3971{/m4v}

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...