Naslovnica Info Intervjui Laković: Napredak u poglavljima 23 i 24, čeka nas još dosta posla...

Laković: Napredak u poglavljima 23 i 24, čeka nas još dosta posla u borbi protiv trgovine ljudima

Crna Gora je u protekloj godini napredovala u ključnim pregovaračkim poglavljima 23 i 24. Rezultati su vidljivi u borbi protiv organizovanog kriminala, u istragama, krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama u slučajevima korupcije, kazala je za Prvu šefica pregovaračkog tima za ta poglavlja Marijana Laković.

Naglasila je da ohrabruje to što je procenat rasvijetljenih krivičnih djela 73 odsto i to što su zahvaljujući boljoj saradnji sa evropskom policijom uhapšeni vođe i članovi nekoliko kriminalnih grupa, ali zaplijenjena značajna količina droge i oružje. Izazov za naredni period je borba protiv trgovine ljudima, pranja novca, te oduzimanje imovine stečene kriminalnom.

Šefica pregovaračkog tima za poglavlja 23 i 24 je istakla da od postignutih rezultata u oblasti vladavine prava zavisi dalji tok integracija. Zato je pregovarački tim zavrnuo rukave, a priznanje za ostvareno u oblasti pravosuđa stiže i od Evropske komisije.

“Reforma pravosudnog sistema dovela je do bolje zaštite prava građana i bržeg pristupa pravdi. Takođe uspostavljen je početni bilans rezultata u istragama krivičnom gonjenju i pravosnažnim presudama u slučajevima korupcije”, kazala je Laković.

Prema njenim riječima, ohrabruju i rezultati postignuti u oblasti bezbjednosti. Procenat rasvijetljenih krivičnih djela tokom ove godine je 73%. Od počinjenih 14 ubistava rasvijetljeno je 13. Te rezultate prepoznaju i u Uniji.

“Borba protiv organizovanog kriminala pokazuje bolji rezultat u odnosu na prethodne godine, u najvećoj mjeri zahvaljujući ojačanoj policijskoj saradnji sa državama članicama Evropske unije koja je i dovela do hapšenja članova kriminalnih grupa i značajnih zapljena narkotika, kao i naravno rezultatima državnog tužilaštva, odnosu Specijalnog državnog tužilaštva”, rekla je Laković.

No, izazovi na koje ukazuje Evrope i dalje postoje. U nekim segmentima se mora više raditi u narednom periodu.

“Takođe u narednom periodu institucija će posvećeno raditi na ostvarivanju ubedljivijeg bilansa rezultata u dijelu pravosnažnih presuda kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima, pranje novca ,krijumčarenje duvanskih proizvoda, kao i oduzimanje imovine stečene kriminalnom djelatnošću”, navela je Laković i podsjetila da je u procesu usaglašavanja sa evropskim zakonodavstvom Crna Gora donijela i izmijenila 70 zakona iz oblasti vladavine prava.

“Time posao nije završen, dok god se za Crnu Goru ne otvore vrata Evropske unije”, zaključila je Laković.

Izvor: TV Prva

TV PRVA – MARIJANA LAKOVIĆ, ŠEFICA PREGOVARAČKOG TIMA ZA POGLAVLJA 23 i 24

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...