Naslovnica Info Press info Deseti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne...

Deseti sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između Evropske unije i Crne Gore

1. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore (Savjet SSP-a) održao je deseti sastanak 27. juna 2019. godine. Sastankom je predsjedavao državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova, ambasador Zoran Janković. Stalna predstavnica Rumunije pri EU, ambasadorka Luminica Odobesku predvodila je delegaciju EU u ime visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federike Mogerini. Henoveva Ruiz Kalavera, direktorica za Zapadni Balkan, predstavljala je Evropsku komisiju.

2. Sastanak Savjeta SSP-a pružio je pravovremenu priliku da se razmotri napredak Crne Gore u pripremama za pristupanje, kao i prioriteti za dalji rad u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

3. U kontekstu pregovora o pristupanju, Savjet SSP-a pozdravio je otvaranje još dva poglavlja od poslednjeg sastanka. Savjet SSP-a ohrabrio je Crnu Goru da nastavi sa radom na ispunjenju svih mjerila i da nastavi da se fokusira na osnove procesa pristupanja: vladavinu prava, ekonomsko upravljanje i reformu javne uprave. Ohrabrio je Crnu Goru da nastavi s otvorenim uključivanjem civilnog društva i drugih aktera u pripreme za pristupanje EU i u proces donošenja politika uopšte.

SSP brisel

4. Što se tiče Kopenhagenskih političkih kriterijuma, Savjet SSP-a je konstatovao produženi bojkot Skupštine od strane dijelova opozicije i ohrabrio sve političke aktere da u potpunosti vrate političku debatu u demokratske institucije, odnosno Skupštinu, gdje i pripada. Savjet SSP-a podsjetio je na značaj sveobuvatne reforme izbornog okvira, i adresiranja nalaza i preporuka misija za posmatranje izbora. Takođe je naglasio potrebu da se nastavi sa kredibilnim, nezavisnim i efikasnim institucionalnim odgovorom za optužbe na korupciju i nelegalno finansiranje političkih partija.

5. Savjet SSP-a konstatovao je rezultate koje je Crna Gora već ostvarila u reformi pravnog i institucionalnog okvira i uspostavljanju početnog bilansa ostvarenih rezultata u u većini oblasti u poglavljima 23 i 24MVP . Naglasio je da je prioritet Crne Gore u pregovorima o pristupanju i sljedeći važan korak ispunjenjenje privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24. Stoga je ohrabrio Crnu Goru da nastavi s jačanjem svojih napora, posebno rješavanjem preostalih nedostataka u određenim ključnim oblastima kao što su: sloboda medija, borba protiv korupcije i borba protiv trgovine ljudima. Naglasio je da su sada ključni konkretni rezultati u oblasti vladavine prava.

6. U odnosu na političke kriterijume, Savjet SSP-a je notirao pripremu novog zakonodavstva u medijskom sektoru i ohrabrio Crnu Goru da nastavi sa obezbjeđivanjem bezbjednog okruženja koje pogoduje slobodi izražavanja i nezavisnosti medija u svakom pogledu. Podvukao je da je važno da institucije nastave da pokazuju nepokolebljivo poštovanje slobode izražavanja i medija i pozvao ih da pojačaju napore da se kredibilno riješe svi slučajevi napada na novinare i medije. Što se tiče javne uprave, Savjet SSP-a je ohrabrio Crnu Goru da u potpunosti implementira nove okvirne zakone kako bi se osiguralo zapošljavanje na osnovu zasluga, depolitizacija u javnom sektoru i optimizacija državne uprave.

SSP brisel 1

7. Savjet SSP-a je pohvalio Crnu Goru za njenu posvećenost regionalnoj saradnji i za konstruktivnu ulogu u održavanju regionalne stabilnosti i unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa. Pozdravio je aktivno učešće u brojnim regionalnim inicijativama i dobrim bileteralnim odnosima s drugim partnerima iz regiona i državama članicama EU. Savjet za stabilizaciju i proširenje pozdravio je kontinuitet sastanaka u obliku zajedničkih odbora uspostavljenih u okviru bilateralnih sporazuma u skladu sa SSP-om, i potpisivanje preostalog bilateralnog sporazuma o regionalnoj saradnji, u skladu sa članom 15 Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom*.

8. Savjet SSP-a snažno je pohvalio Crnu Goru za njenu dosljednu saradnju sa EU po pitanju vanjske politike, posebno njeno kontinuirano i potpuno usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i bezbjednosnom politikom.

MVP 9. U pogledu ekonomskih kriterijuma, Savjet SSP-a pozdravio je što je Crna Gora dostavila svoj peti Program ekonomskih reformi (PER), u januaru 2019. Savjet za stabilizaciju i pridruživanje pozvao je Crnu Goru da obezbjedi detaljno i blagovremeno sprovođenje propratnih aktivnosti vezano za smjernice politika koje su navedene u Zajedničkim zaključcima ekonomskog i finansijskog dijaloga između EU i Zapadnog Balkana i Turske usvojenim 17. maja 2019. Savjet SSP-a je konstatovao povećanje javnog duga. U tom pogledu, Savjet SSP-a je ohrabrio Crnu Goru da uloži dodatne napore kako bi osigurala fiskalnu održivost, kontrolisala javni dug, poboljšala poslovno i investicijsko okruženje, diversifikovala ekonomiju, i podstaknula produktivnost i konkurentnost svoje ekonomije. Nadalje je pozvao Crnu Goru da osigura da se bilo koja ekonomska aktivnost finansirana iz inostranstva pridržava vrijednosti, normi i standarda EU, posebno u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, javne nabavke, životna sredina, energetika, infrastruktura i konkurencija.

10. Savjet SSP-a je pozdravio to što je Ulcinjska solana proglašena Parkom prirode i ohrabrio je dalje napore Crne Gore da zaštiti Solanu i poboljša upravljanje svim zaštićenim područjima i drugim potencijalnim područjima Natura 2000.

11. Savjet SSP-a je ispitao stanje bilateralnih odnosa u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Pozdravio je pozitivan bilans rezultata koje je Crna Gora ostvarila prilikom ispunjavanja svojih obaveza u okviru SSP-a, uključujući odredbe koje se odnose na trgovinu, od njegovog stupanja na snagu 1. maja 2010, i istovremeno je ohrabrio Crnu Goru da intenzivira napore na postizanju potpune usklađenosti s odredbama o državnoj pomoći.

12. U okviru sastanka Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje takođe su raznijenjena mišljenja u vezi s aktuelnostima u Crnoj Gori i na Zapadnom Balkanu.

*Ovaj naziv ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je s Rezolucijom SB UN 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji nezavisnosti.

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...