Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora pokazala da je dorasla istorijskom zadatku učlanjenja u EU

Crna Gora pokazala da je dorasla istorijskom zadatku učlanjenja u EU

Crna Gora je u procesu pregovora pokazala da je dorasla istorijskom zadatku učlanjenja u Evropsku uniju i, uz stabilnu podršku građana članstvu, uspostavila sistem koji u svim oblastima daje rezultate, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

Drljević je, govoreći na konferenciji povodom obilježavanja sedme godišnjice pregovora o pristupanju EU, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje, poručio da o uspjehu od početka pregovora najbolje svjedoče jasne i nedvosmislene činjenice i 32 otvorena poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena.

48142509566 5546c6637b z

„Ono što nas, sedam godina od početka jednog od najkompleksnijih procesa u istoriji naše države raduje, je činjenica da je evropska ideja živa, ali i podaci da više od 65% građana vjeruje u ovaj projekat, od kojih više od 70% čine mladi ljudi koji Crnu Goru vide kao buduću članicu EU. Upravo stabilna podrška građana Crne Gore daje legitimitet svim našim aktivnostima na približavanju EU i ohrabruje nas da nastavimo sa aktivnostima“, rekao je on.

Drljević je istakao da se Crna Gora od početka pregovora suočava sa pitanjem da li se moglo više i bolje i da li je dinamika pristupanja EU zadovoljavajuća.

48142512046 dd5f3b6c11 z

„Svakako da uvijek može i bolje i više. Uzimajući u obzir kontekst u kom se nalazimo, možemo biti zadovoljni onim što je urađeno. Da li treba da budemo apsolutno zadovoljni i stanemo? Apsolutno ne. Mi danas dokazujemo da uspostavljeni sistem već proizvodi rezultate u praksi i upravo ti praktični rezultati pokazuju koliki je napredak crnogorsko društvo ostvarilo tokom proteklih sedam godina“, rekao je on.

Glavni pregovarač je istakao da će fokus Vlade u narednom periodu biti usmjeren na dodatno jačanje crnogorskih institucija i proizvodnju konkretnih rezultata, navodeći da cijelo društvo treba da bude posvećeno realizaciji planova i aktivnosti.

„Treba dodatno da radimo na promociji evropskih vrijednosti i pozitivnih primjera iz svakodnevnog života naših građana. Ovo je zahtjevan proces cjelokupne tranformacije društva za koji je potrebno vrijeme. Možemo biti zadovoljni onim što je urađeno, a ostvareni rezultati dodatno motivišu da nastavimo naprijed“, zaključio je Drljević.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Glavni pregovarac Crne Gore sa EU Aleksandar Drljevic OBRACANJE

Otvaranje konferencije CGO a ‘Sedam godina crnogorskih pregovora sa EU’ KADROVI

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...