Naslovnica Info Press info Efekti reformi na evropskom putu sve vidljiviji u praksi

Efekti reformi na evropskom putu sve vidljiviji u praksi

„Bolji životni standard i evropski kvalitet u svim oblastima je ono čemu težimo, a pristupni pregovori su mehanizam koji omogućava da na najefikasniji način to postignemo“, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević u Baru, na otvaranju Škole prava EU: „Savremeni pravni i institucionalni izazovi EU“.

Drljević se, u izlaganju, osvrnuo na najvažnije rezultate iz pregovaračkog procesa Crne Gore sa EU, gdje je posebno istakao napredak u oblasti vladavine prava.

„Crna Gora danas ima veoma dobar zakonodavni okvir u većini pregovaračkih oblasti, usklađen s evropskim propisima i standardima. Efekti reformi su sve vidljiviji u praksi i odražavaju se na svakodnevni život naših građana, koji u ogromnom procentu podržavaju evropski put naše zemlje“, poručio je on.

Govoreći na panelu “Izazovi EU: uticaj na politiku proširenja“, Drljević je istakao da izazovi s kojima se EU suočava u manjoj, ili većoj mjeri diktiraju i podršku politici proširenja unutar evropskih institucija, ali i među državama članicama.

Foto Skola prava 1

“Svjesni smo da, osim migrantske krize i Bregzita koji su uzdrmali temelje EU, mnoge države članice bilježe rast nacionalističkih i euroskeptičnih snaga. Međutim, uprkos aktuelnom momentu u EU, političke i društvene prilike na Zapadnom Balkanu u posljednje tri decenije, pokazuju da naš region nema alternativu u odnosu na pristupanje Uniji”, istakao je Drljević. Poručio je da je na državama Zapadnog Balkana da zajednički potenciraju važnost prisustva Evropske unije na ovom prostoru i podsjećaju da region jeste dio Evrope, s kojom želi da dijeli iste demokratske vrijednosti i principe.

Drljević je poručio da je cilj pristupanja EU usvajanje i primjena evropskih standarda i vrijednosti zarad boljeg i kvalitetnijeg života građana. Podsjetio je da je opredijeljenost ka članstvu u EU dodatno podstaknuta Strategijom za Zapadni Balkan kojom je kao perspektiva pristupanja Crne Gore EU predviđena 2025. godina, naglasivši da naša država ovaj vremenski okvir posmatra kao horizont u okviru kojeg će nastojati da ostvari unutrašnju spremnost za članstvo.

Školu prava EU je organizovao Fakultet pravnih nauka Univerziteta Donja Gorica u saradnji sa Opštinom Bar i Crnogorskom akademijom nauka i umjetnosti.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...