Naslovnica Press info Press IPA Brisel: Crna Gora fokusirana na razvoj turizma i „plavi rast''

Brisel: Crna Gora fokusirana na razvoj turizma i „plavi rast”

Crna Gora je, tokom svog predsjedavanja Strategijom Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR), posvećena i značajno doprinosi promovisanju razvoja turizma i oblasti plavog rasta, koji predstavljaju važan faktor za sveukupan napredak Jadransko-jonskog regiona, poručeno je na sastanku Upravnog odbora EUSAIR-a.

Deveti sastanak UO EUISAR-a, kojim su predsjedavale generalna direktorica za EU u Ministarstvu vanjskih poslova i EUSAIR nacionalna kordinatorka, Jelena Burzan, i zamjenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka i EUSAIR nacionala koordinatorka za EU fondove u Kancelariji za evropske integracije, Ivana Glišević Đurović, održan je u Briselu 20-21. februara 2019.

To je drugi sastanak UO EUISAR-a, koji je organizovan u okviru jednogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja, na kojem su, pored predstavnika Crne Gore, učestvovali i predstavnici ostalih zemalja članica – Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije i Srbije. Oni su razgovarali o predstojećim aktivnostima, EUISAR forumu koji će u maju biti održan u Budvi, a definisali su i naredne korake u cilju pripreme za narednu finansijsku perspektivu (2021-2027) i daljeg i uspješnijeg sprovođenja EUSAIR-a.

IMG 1a1fdd68a13f4faac11c05cd05faeebc V

„Učešće u sprovodjenju EUSAIR-a, a koje pociva na pristupu medjusektorskog upravljanja, predstavlja značajnu podršku procesu evropske integracije i pored ostalog omogućava i zemljama Zapadnog Balkana da blisko sarađuju sa državama članicama EU u definisanju prioriteta koji su od znacaja za cijelu Jadransko-jonsku makroregiju“, rekla je Burzan.

„Crna Gora, kao prva predsjedavajuća zemlja koja nije članica EU, namjerava i dalje da sprovodi dugoročne ciljeve EUSAIR-a. Tokom predsjedavanja smo fokusirani na promociju plavog rasta i razvoj turizma, imajući u vidu znacaj ovih sektora za ukupan ekonomski prosperitet Jadransko-jonskog regiona“, navela je Burzan.

Zamjenica glavnog pregovarača-nacionalna IPA koordinatorka podsjetila da je Strategija EU za Jadransko – jonski region usvojena 2014. godine i naglasila znacaj daljeg uskladjivanja prioriteta i ciljeva EUSAIR-a sa najvaznijim dokumentima kojima ce se definisati prioriteti finansiranja u narednoj finansijskoj perspektivi (2021-2027).

„Naša namjera je da, nakon 2020. godine, EUSAIR bude zamišljen kao široka i snažna regionalna razvojna strategija, kako na nacionalnom, tako i na nivou EU. Uvjeravam vas da će Crna Gora biti siguran i pouzdan partner svima vama u budućim aktivnostima EUSAIR-a, sa ciljem daljeg razvoja našeg regiona“, zaključila je ona.

Sastanku je prethodio sastanak visokih zvaničnika za makreoregionalne strategije.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE/MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...