Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Debata o poglavlju 29: Modernizacijom carinske službe do bezbjednih granica i lakše...

Debata o poglavlju 29: Modernizacijom carinske službe do bezbjednih granica i lakše trgovine

Crna Gora je u oblasti carinske politike u velikoj mjeri uskladila svoje zakonodavstvo sa evropskim, a modernizacija carinske službe ostaće prioritet i u ovoj godini, kako bi, uz veći obim međunarodne trgovine i podizanje životnog standarda, crnogorsko društvo bilo bezbjedno, poručeno je na debati povodom poglavlja 29 – Carinska unija.

U Podgorici je danas, u okviru projekta EU4ME koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP, organizovana javna debata o poglavlju 29 i značaju carinske unije za građane i privredu.

2019 01 25 Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija 2

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević podsjetio je da je Crna Gora krajem 2014. godine otvorila pregovore u 29. poglavlju i da su tom prilikom definisana tri završna mjerila za zatvaranje ovog poglavlja, koja se odnose na dalje usklađivanje s evropskim zakonodavstvom i njegovu primjenu, kao i postizanje napretka u razvoju međusobno povezanih IT sistema, što je i glavni izazov.

„Kada je riječ o crnogorskim privrednicima i preduzetnicima, uklanjanjem carinskih barijera, pružiće se šansa za nesmetano plasiranje proizvoda, čime će biti olakšan izvoz domaće robe na tržište od oko 500 miliona potrošača. Umrežavanje privrednih subjekata i povećanje izvoza će se pozitivno odraziti na trgovinski bilans i cjelokupni poslovni ambijent u Crnoj Gori. S druge strane, naši građani će imati pristup kvalitetnijim proizvodima iz zemalja EU po znatno nižim cijenama usljed povećane konkurentnosti“, dodao je Drljević.

2019 01 25 Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija 5

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, podsjetio je da EU, kroz finansiranje projekta implementacije Novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS), koji je i osnov za uspostavljanje drugih neophodnih IT sistema, podržava Vladu Crnu Gore u zahtjevnom i skupom zadatku uspostavljanja efektivne kontrole na granicama, u cilju zaštite crnogorskih građana, javnog zdravlja, životne sredine i kulturnog naslijeđa.

Ukazao je da je Crna Gora u ovoj oblasti dosta postigla, ali da u određenim oblastima treba još napretka, posebno kad je u pitanju sprovođenje mjera za olakšavanje trgovine i rad na izgradnji kapaciteta carinskih službenika i obezbjeđivanju i adekvatnog osoblja.

2019 01 25 Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija 8

Direktor Uprave carina Vladan Joković istakao je da su povećan obim međunarodne trgovine i globalne prijetnje, kao što su terorizam, organizovani kriminal i trgovina opasnim materijama, doveli do velikih promjena u ulozi i nadležnostima carinskih službi, koje danas predstavljaju prvu liniju odbrane protiv brojnih kriminalnih organizacija. Zbog toga je, osnovni zadatak carinske službe da osigura potrebnu ravnotežu između zaštite društva i olakšanja trgovine, dodajući da razvoj IT sistema predstavlja glavni izazov u ovom pregovaračkom poglavlju, imajući u vidu da su za to potrebni vrijeme i velika finansijska ulaganja.

„Rad na strateškim projektima, ispunjavanje obaveza sa EU agende, pojednostavljenje carinskih procedura, dalje jačanje saradnje sa privrednim okruženjem i beskompromisan odnos institucije u pogledu snaženja integriteta su prioriteti i u 2019. godini, kako bi proces modernizacije carinske službe bio nastavljen planiranom dinamikom“, poručio je Joković.

2019 01 25 Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija 3

Na panelu na temu: „Značaj carinske unije za građane i privredu“, su govorili dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Nikola Milović, prof. dr Vladimir Savković sa Pravnog fakulteta, potpredsjednica Privredne Komore Crne Gore Ljiljana Filipović, predstavnica firme „ Stadion doo Podgorica“, Snezana Terzić, kao i predstavnici carinskih službi Slovenije i Crne Gore Jože Kavčić i Tatjana Vujisić.

Video materijal sa javne debate je dostupan na serveru Vlade i sajtu Kancealrije za evropske integracije.

Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija KADROVI

Glavni pregovarac Aleksandar Drljevic – Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija – OBRAĆANJE

Šef delegacije EU u CG Aivo Orav – Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija – OBRAĆANJE

Šef Radne grupe za 29 Poglavlje Vladan Joković – Javna debata o 29 poglavlju Carinska unija – OBRAĆANJE

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...