Naslovnica Info Press info Nova strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022: Informisan...

Nova strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022: Informisan građanin donosi najbolje odluke za sebe i svoju zemlju

Dosadašnji tok pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, a posebno ostvareni rezultati, promijenili su i nastavljaju da mijenjaju crnogorsko društvo u skladu sa vrijednostima i standardima koje baštine članice Unije.

Srž evropske integracije su reforme kroz koje prolazi cijelo društvo s ciljem dostizanja standarda u vladavini prava, ekonomskom i ukupnom razvoju. Crna Gora nije u tom procesu da bi ispunila uslove Evropske unije i štrikirala odrađene zadatke.Ključni cilj procesa evropske integracije se ogleda u transformaciji društva kako bi ono bolje odgovaralo potrebama svojih građana.

Pregovori su, sami po sebi, tehnički proces, građanima, često, nezanimljiv i stran. Međutim, posljedice tog procesa su važne jer utiču na kvalitet naših života, oblikujući našu današnjicu i gradeći našu budućnost.
Zato je, složićemo se, jednako važno da, kao što smo uspješni u usklađivanju zakonodastva, jačanju kapaciteta, sprovođenju propisa i ostvarivanju mjerljivih rezultata, građanima objasnimo šta mi to radimo, zbog čega, kakve efekte će promjene donijeti, odnosno kako će se to odraziti na njihove živote.

U Crnoj Gori već godinama imamo stabilnu podršku građana za proces pristupanja EU, koja prema posljednjem istraživanju iznosi 65,9%, dok pozitivan stav prema EU ima 67,4 % građana. Takođe, posljednje istraživanje pokazuje da stepen informisanosti građana, u različitoj mjeri, prelazi 80%. Međutim, kada govorimo o stepenu razumijevanja, tu imamo još dosta prostora za rad i unapređenje.

Upravo zato, od početka pristupnih pregovora nastojimo da građanima približimo proces, osvijetlimo koristi koje on donosi i obaveze koje su njegov prateći dio, kao i da ih informišemo o promjenama koje će se dogoditi na putu do punopravnog članstva i nakon toga.

Dosadašnja dinamika procesa evropske integracije i kompleksnost reformskog procesa, uslovile su potrebu za izradom strategijskog pristupa u informisanju javnosti o evropskoj integraciji Crne Gore. Tokom prethodnih deceniju i po, donijeta su tri strategijska dokumenta za informisanje javnosti o procesu evropske integracije Crne Gore.

Sprovođenje komunikacijskih strategija je osnažilo saradnju Vlade sa Skupštinom, lokalnim samoupravama, civilnim društvom, akademskom i poslovnom zajednicom i medijima. Ta saradnja je iznjedrila značajne partnerske projekte i zajedničke aktivnosti koje su naišle na pozitivan prijem kod građana i doprinijele unapređenju informisanja, ali i interesovanju građana za proces evropske integracije.

Tokom proteklih godina smo realizovali veliki broj aktivnosti s ciljem unapređenja znanja građana o procesu pristupanja EU. Informativna kampanja u okviru projekta „Evropa u tvom gradu“, obišla je sve crnogorske opštine, organizovali smo brojna predavanja za osnovce, srednjoškolce, studente, kvizove znanja, s ciljem promocije vrijednosti Evropske unije, radionice, konferencije i forume čiji je cilj podsticanje javne debate o obavezama, odgovornostima i koristima koje proističu iz članstva.

Pospiješili smo i saradnju s medijima. Posebno smo ponosni na realizaciju TV dokumentaraca o EU, fokusiranih na životne priče koji crnogorskim građanima na najprijemčiviji način pokazuju prednosti, ali i odgovornosti koje donosi članstvo u EU.
Vodimo računa i o specifičnosti ciljnih grupa. Zato smo, za mlađu populaciju, kreirali veb platformu EU4ME i pojačali prisustvo na društvenim mrežama, kako bi lako dostupne i razumljive informacije o EU, došle do svakog građanina.
Četvrta Strategija informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji 2019-2022, je prilagođena aktuelnom trenutku u procesu pristupanja i savremenim komunikacionim kanalima, pa će doprinijeti da građani budu još bolje informisani o evropskoj integraciji, najopsežnijem reformskom procesu u istoriji Crne Gore.

Njenom primjenom ćemo nastojati da informacije dođu do svih ciljnih grupa, kroz prilagođene forme i kanale. Usmjerićemo se na teme i pitanja koja građane najviše zanimaju. Komuniciraćemo razumljivim, sadržajnim jezikom koji će izazivati interesovanje ljudi.

Jako je važno da naši mladi ljudi, posebno srednjoškolci i studenti budu upoznati sa programima EU koji su im na raspolaganju, da znaju koje mogućnosti im se pružaju za nastavak školovanja, usavršavanje i mobilnost. Kao budući građani EU, moramo znati koja prava i obaveze ćemo sjutra imati na tržištu rada, kako bismo se za njih na vrijeme pripremili. Slično je sa našim preduzećima i poljoprivrednim proizvođačima koji se spremaju za izlazak na tržište i konkurenciju na evropskom nivou. Vrijeme do stupanja u članstvo je vrijeme za rad na sebi i pripremu za mogućnosti i obaveze koje će nas danom pristupanja dočekati.

Činjenica je da samo dobro informisan građanin može da donosi racionalne odluke šta želi za sebe i svoju zemlju.

Stoga ćemo primjenom novog dokumenta obezbijediti okvir u kome će se poboljšati stepen informisanosti i razumijevanja procesa pristupanja Evropskoj uniji, kroz otvoren i inkluzivan pristup i sa iskrenom namjerom da poboljšamo komunikaciju i unaprijedimo informisanost o ovom važnom procesu.

Izvor: Časopis EUROKAZ

Autorka: Nada Vojvodić, pomoćnica generalnog sekretara Vlade Crne Gore i rukovodilac Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

 

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...