Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Sastanak ZKO u Briselu: EK nastavlja da prati napredak države u ključnim...

Sastanak ZKO u Briselu: EK nastavlja da prati napredak države u ključnim oblastima

Crna Gora je posvećena ispunjavanju svih preduslova za dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, saopšteno je na sastanku Zajedničkog konsultativnog odbora civilnog sektora Evropske unije i Crne Gore i poručeno da će Evropska komisija nastaviti da prati napredak države u ključnim oblastima.

Sastankom ZKO, koji je danas održan u Briselu, predsjedavali su Lidija Pavić-Rogošić i Pavle D. Radovanović. Delegaciju Crne Gore činili su predstavnici Privredne komore, Unije slobodnih sindikata Crne Gore, Unije poslodavaca, nevladinih organizacija CGO i CRNVO, Montenegro Biznis Alijanse i Kancelarije za evropske integracije.

Šef Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji, Bojan Šarkić, naveo je u uvodnom izlaganju da je napredak Crne Gore u procesu evropske integracije nastavljen kroz nedavno otvaranje jednog od najzahtjevnijih pregovaračkih poglavlja 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Podsjećajući da su otvorena 32 od ukupno 33 pregovaračka poglavlja, ambasador Šarkić je kazao da se očekuje da preostalo pregovaračko poglavlje 8 – Konkurencija, bude otvoreno tokom rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom. Naglasio je i da Crna Gora ostaje snažno oprijedeljena da ispuni sve preduslove za dobijanje završnih mjerila u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, te nastavka privremenog zatvaranja preostalih pregovaračkih poglavlja.

Foto ZKO 2

Zamjenica šefa jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Barbara Hesus-Žimeno, je podsjetila na usvojenu Strategiju za Zapadni Balkan i Deklaraciju iz Sofije, kroz koje je potvrđena jasna evropska perspektiva svim zemljama regiona, čiji će se dalji napredak vrednovati isključivo na osnovu individualnih rezultata.

Pozdravila je otvaranje pregovaračkog poglavlja 27 i istakla da će Evropska komisija nastaviti da prati napredak države u ključnim oblastima, kao što je borba protiv organizovanog kriminala, korupcija, pranje novca, sloboda medija, ali i dalja konsolidacija javnih finansija.

Sastanak je obilježila razmjena informacija dvije strane o oblastima koje pripadaju pregovaračkom poglavlju 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, kao i rasprava o izazovima i napretku Crne Gore u oblasti migracija. Dogovoreno je da na sljedećem sastanku, koji će biti održan u Crnoj Gori, u fokusu pažnje bude pregovaračko poglavlje 27 – Životna sredina i klimatske promjene, kao i ciljevi održivog razvoja.

Na kraju sastanka je usvojena Zajednička deklaracija, koja će biti upućena Odboru za stabilizaciju i pridruživanje, Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje, Evropskoj službi za spoljne poslove, Evropskoj komisiji i Vladi Crne Gore.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...