Naslovnica Press info Press IPA EUSAIR doprinosi uspješnom pristupanju Crne Gore EU

EUSAIR doprinosi uspješnom pristupanju Crne Gore EU

Crna Gora je prva država koja nije članica Evropske unije, a koja od maja uspješno predsjedava Strategijom za Jadransko-jonski region (EUSAIR), sa prioritetima koji su usmjereni na oblast plavog rasta i turizma, s fokusom na životnu sredinu, poručio je savjetnik nacionalne IPA koordinatorke i zamjenik EUSAIR koordinatorke za EU fondove, Vučić Ćetković.

Ćetković je, na otvaranju dvodnevne Međunarodne konferencije o Integralnom upravljanju obalnim područjima i Prostornom planiranju mora, koja je održana u Budvi, istakao da je predsjedavanje Crne Gore od velikog značaja, imajući u vidu da EUSAIR služi kao jedan od mehanizama koji pomažu u procesu pristupanja EU.

„Crna Gora je snažno posvećena ispunjavanju prioriteta Predsjedavanja koji se odnose na promociju područja plavog rasta i turizma, te integrisano upravljanje obalnim područjem. Resorne institucije, u saradnji sa partnerima i zainteresovanim stranama, napravile su značajne pomake u ovim oblastima“, ocijenio je on.

FOTO EUSAIR 1

Ćetković je rekao da su, u pravcu ispunjenja ciljeva postavljenih EUSAIR-om, crnogorski partneri uključeni u sprovođenje 15 projekata izabranih u okviru prvog poziva za podnošenje prijedloga projekata okviru transnacionalnog Intereg Jadransko-jonskog programa (ADRION), sa ukupnim budžetom od 1,6 miliona eura. Posebno je ukazao na značaj projekta PORTODIMARE čiji je cilj unapređenje kapaciteta u transnacionalnom rješavanju ekološke ranjivosti, fragmentacije i očuvanja ekosistemskih usluga u jadransko-jonskom području.

„Uvjeren sam da će crnogorske institucije i organizacije biti sigurni partneri u budućim aktivnostima programa EUSAIR-a i ADRION-a“, dodao je on.

Konferenciju je organizovalo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u okviru projekta PORTODIMARE koji se finasirana u okviru transnacionalnog Interreg Jadransko-jonskog programa (ADRION), a koji doprinosi sprovođenju ciljeva iz EUSAIR-a.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

 

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...