Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Pregovori o pristupanju su partnerski proces Crne Gore i EU

Pregovori o pristupanju su partnerski proces Crne Gore i EU

Pregovori o pristupanju EU su partnerski proces Crne Gore i država članica Unije, ocijenjeno je na zajedničkom sastanku predstavnika Kancelarije za evropske integracije i njemačkog Saveznog ministarstva privrede i energetike.

Savjetnica glavnog pregovarača Dragana Marković je upoznala članove njemačke delegacije sa organizacijom pregovaračke strukture i, posebno, radom i nadležnostima Kancelarije za evropske integracije.

Predstavila je napredak ostvaren u pregovaračkom procesu i posebno naglasila posvećenost Vlade sprovođenju obaveza iz oblasti vladavine prava koja je u fokusu novog pristupa u vođenju pregovora.

Marković je ukazala na značaj podrške koju EU pruža Crnoj Gori kroz Ipa fondove i posebno naglasila ulogu Berlinskog procesa i njegov doprinos sprovođenju sveobuhvatnih reformi u Crnoj Gori i zemljama regiona.

IMG fc70b21c7110f5883016eb92464abdc4 V

“Iako mala država, Crna Gora je uspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova i njihovom korišćenju za unapređenje životnog standarda naših građana”, poručila je Marković. U tom kontekstu je istakla značaj ekspertske i tehničke podrške Njemačke, posebno u sklopu programa Tajeks i Tvining.

Iako mala država, Crna Gora je uspješna u privlačenju sredstava iz EU fondova

Predstavnici Kancelarije za evropske integracije Andrej Orlandić i Aleksandar Nikčević su upoznali sagovornike sa stanjem u više pregovaračkih poglavlja koja se tiču energetike i ekonomske politike. Ukazali su na uključenost svih segmenata društva u rad radnih grupa i njihov doprinos ispunjavanju obaveza u okviru konkretnih pregovaračkih oblasti.

Predstavnici Ministarstva privrede i energetike Savezne republike Njemačke su prenijeli podršku Crnoj Gori u napredovanju prema punopravnom članstvu u EU i, u tom kontekstu, istakli spremnost za pruženje podrške u više pregovaračkih poglavlja.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EU I PROCESU PRISTUPANJA EU
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...