Naslovnica Info Press info Češka podržava proširenje EU i nastavak crnogorskih reformi

Češka podržava proširenje EU i nastavak crnogorskih reformi

Crna Gora treba da održi dobru dinamiku u pregovorima sa Evropskom unijom i nastavi sa započetim reformama, u čemu će imati podršku Češke, koja je snažan zagovornik prijema novih EU članica, ocijenjeno je na sastanku glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića i češkog ambasadora u Podgorici, Karela Urbana.

Drljević je ambasadora Urbana informisao o statusu pregovora Crne Gore i EU i predstojećim obavezama iz pregovaračkog procesa.

„Naš cilj je da održimo dobru dinamiku u pregovorima i intenziviramo aktivnosti kako bi dobili završna mjerila za više poglavlja, uz fokus na napredak u ključnoj oblasti, a to je vladavina prava. Očekujemo da uskoro otvorimo i preostala dva poglavlja, 27 – Životna sredina i 8 – Konkurencija, i tako potvrdimo da smo i tu ostvarili značajne rezultate i da smo spremni za posao koji nam predstoji“, istakao je glavni pregovarač.

AD Urban 1

On je zahvalio ambasadoru na podršci Češke integraciji Crne Gore u EU, koja je realizovana kroz desetine događaja u okviru Tajeks instrumenta, brojne ekspertske misije, radionice i studijske posjete.

Ambasador Urban je istakao spremnost Češke za dalju ekspertsku pomoć Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, navodeći da će u narednom periodu razmotriti angažovanje eksperta iz Češke, koji bi pružio tehničku i ekspertsku pomoć u nekoj oblasti u okviru pregovaračkih poglavlja s EU.

Naglasio je da je Crna Gora ostvarila impresivan rezultat na putu prema EU i da može poslužiti kao primjer budućim aspirantima za članstvo. Poručio je da Češka snažno podržava proširenje EU na države Zapadnog Balkana, jer je to u interesu kako zemalja regiona, tako i same Evrope.

SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EU I PROCESU PRISTUPANJA EU
GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...