Naslovnica Info Press info Uloga medija u procesu EU integracije od neprocjenjive važnosti

Uloga medija u procesu EU integracije od neprocjenjive važnosti

Uloga medija u pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji je od neprocjenjive važnosti, a novinari imaju moć da približe građanima taj proces i predstave uspješne priče, poručeno je na dodjeli nagrada za najbolju novinarsku priču u okviru konkursa „Evropa kroz objektiv“.

Novinari Prve televizije, Radio i Televizije Crne Gore i Televizije Vijesti, Jelena Gardović, Darko Bulatović i Danijela Lasica, dobitnici su nagrada za najbolju video reportažu o konkretnim rezultatima procesa pristupanja Crne Gore EU i uticaju na svakodnevni život građana. Njima su uručene novčane nagrade u iznosu od 1.500, 1.000 i 500 eura.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, istakao je na dodjeli nagrada da je proces pristupanja EU od neprocjenjivog značaja, ne samo za institucije i ljude koji su uključeni direktno u pregovore, već za svakog građanina u Crnoj Gori.

„Zbog toga smatram da je uloga medija od neprocjenjive važnosti, kako bi ovaj proces približili svakom građaninu. Proces pristupanja Crne Gore EU je prilično kompleksan i zahtjevan i zato smatramo da će uloga medija, kako u prethodnom, tako i u periodu pred nama, dobijati sve više na važnosti i značaju, kako bi konkretne evropske politike i standarde i ono što obični građanin dobija od članstva Crne Gore u EU na pravi način približili“, poručio je Drljević.

foto novinari 2

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, istakao je da su nagrađene priče raznovrsne, informativne i da doprinose razgovoru o važnim temama koje imaju praktičan uticaj na živote ljudi u Crnoj Gori, kao što su Regionalni program za stanovanje, inovativni načini proizvodnje hrane kao dio podrške EU poljoprivredi i ruralni razvoj.

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, ocijenila je da EU integracija nije apstraktan koncept ili daleki san. „Pridruživanje EU signalizira novi način života što vi – novinari, građani Crne Gore, vaša djeca, roditelji, komšije i prijatelji – najbolje znate. Vi već vidite i osjećate promjene koje će članstvo donijeti i imate moć da nam to dočarate“, rekla je Mekluni.

Dobitnica prve nagrade, Jelena Gardović, zahvalila je na nagradi, ali i doprinosu Evropske unije poboljšanju društva. Istakla je da će se truditi da slične primjere i ubuduće isprati i promoviše uspješne projekte.

Konkurs je realizovan u skladu sa Strategijom informisanja javnosti o pristupanju Crne Gore EU 2014-2018, a u okviru projekta „EU4ME“, s ciljem da podstakne medije i nezavisne produkcije u Crnoj Gori da se podrobnije bave evropskom integracijom.

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE
SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...