Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Crna Gora nastavlja napredak u pregovaračkim poglavljima

Crna Gora nastavlja napredak u pregovaračkim poglavljima

Crnogorske institucije nastavljaju sa daljim unapređenjem stanja u 7 pregovaračkih poglavlja koja su bili tema sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije, održanog danas u Briselu.

Sastanak su otvorili zamjenica šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Barbara Jesus-Gimeno i generalna direktorica za unutrašnje tržište i konkurenciju u Ministarstvu ekonomije Biljana Jakić.

Na sastanku je razmatran ostvareni napredak u oblastima obuhvaćenim sljedećim poglavljima: Poglavlje 3 – Pravo osnivanja preduzeća i sloboda pružanja usluga, Poglavlje 4 – Sloboda kretanja kapitala, Poglavlje 5 – Javne nabavke, Poglavlje 6 – Privredno pravo, Poglavlje 7 – Prvo intelektualne svojine, Poglavlje 8 – Konkurencija, Poglavlje 9 – Finansijske usluge i Poglavlje 28 – Zaštita potrošača i zdravlja.

„Radimo na usklađivanju sa propisima EU, kao i sprovođenju zakonodavstva u cilju ispunjavanja svih početnih i završnih mjerila za otvaranje, odnosno zatvaranje poglavlja koja su obuhvaćena ovim Pododborom“, kazala je Jakić.

Crnogorska strana je izvijestila predstavnike EK o napretku u dijelu usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU, kao i jačanja institucionalnih i administrativnih kapaciteta u cilju adekvatnog sprovođenja evropskih standarda.

Predstavnici EK pohvalili su napredak koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, u poglavljima koja su predmet ovog Pododbora. U prethodnom periodu otvoreno je Poglavlje 3, kao i zabiljezen napredak naročito u oblastima Konkurencije i Intelektualne svojine.

Prethodni sastanak Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju između Crne Gore i Evropske komisije održan je u junu prošle godine.

MINISTARSTVO EKONOMIJE

GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE – SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EU I PROCESU PRISTUPANJA EU

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...