Naslovnica Info Press info Samit SEECP na Brdu kod Kranja okončan Deklaracijom o potvrdi saradnje u...

Samit SEECP na Brdu kod Kranja okončan Deklaracijom o potvrdi saradnje u Regionu

Visoki zvaničnici država Jugoistočne Evrope usvojili su danas na Samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) održanom na Brdu kod Kranja Deklaraciju „Brdo Samit SEECP“ kojom su snažno potvrdili posvećenost saradnji u okviru SEECP-a sa posebnim fokusom na evropsku perspektivu regiona, očuvanje bezbjednosti i stabilnosti, kao i saradnju mladih i povezanost u oblasti digitalne ekonomije.

U Deklaraciji se naglašava zajednička vizija Jugoistočne Evrope kao dijela ujedinjene, slobodne i prosperitetne Evrope, a stabilnost, prosperitet i dobrosusjedski odnosi Regiona ističu se kao glavni politički prioriteti koji bi trebalo da budu realizovani kroz razvoj, ekonomski rast, usvajanje i provođenje reformi kao i kroz intenzivne napore na rješavanju preostalih otvorenih pitanja uz uvažavanje postojećih sporazuma.

Na Samitu je potvrđena konsenzusom donijeta odluka o konsekutivnim mandatima na dužnosti generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) tako što bi od 2019. do 2021. tu dužnost obavljala kandidatkinju Albanije Majlinda Bregu, a nakon nje, od 2022. do 2024. kandidat Crne Gore prof. dr Igor Lukšić.

Na Samitu je usvojena odluka da da Procesom saradnje u narednom dvogodišnjem periodu predsjedavaju Bosna i Hercegovina i Kosovo.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je na Samitu da, imajući u vidu savremene i dinamične izazove sa kojima se suočava region Jugoistočne Evrope, postojeći okvir predstavlja platformu kroz koju zajednički dolazimo do najboljih rješenja koja će doprinijeti obezbjeđivanju sigurnosti, stabilnosti i napretku našeg regiona.

„Region mora ostati fokusiran na procese integracije u EU i NATO koji predstavljaju najbolji način za jačanje demokratije, ekonomskog razvoja i prosperiteta u našim državama. Uvjereni smo da će naše članstvo u NATO imati pozitivan efekat na dugoročnu stabilnost i bezbjednost regiona“ – rekao je premijer Marković.

Predsjednik Vlade je podsjetio da je Crna Gora snažno posvećena očuvanju dobrosusjedskih odnosa i unapređenju regionalne saradnje i istakao dostignuća naše zemlje u evropskim integracijama i na značajne institucionalne i pravne reforme koje dovode do konkretnih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Koristim ovu priliku da iskažem zadovoljstvo Izvještajem Evropske komisije za Crnu Goru, koji je predstavljen 17. aprila, u kojem je evidentan ukupni napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU kao i ubrzani ekonomski rast u prethodnoj godini, budući da smo bili jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi“ – rekao je na Samitu premijer Duško Marković.

Premijer je obraćanje na Samitu završio izraženim očekivanjem naše zemlje da će predstojeći Samiti Evropska unija – Zapadni Balkan u Sofiji kao i samit u Londonu biti prilika da se dalje produktivno razgovara o važnim pitanjima za region, povezivanju, ekonomskoj stabilnosti, bezbjednosti i političkom nasljeđu, uz fokus na evropsku perspektivu Zapadnog Balkana, i konkretnim regionalnim infrastrukturnim projektima.

Na Samitu su, pored predsjednika Vlade Crne Gore i domaćina – premijera Slovenije Miroslava Cerara učestvovali premijeri Bugarske Bojko Borisov, Hrvatske Andrej Plenković i Kosova Ramuš Haradinaj, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić kao i visoki zvaničnici Albanije, Makedonije, Srbije, Moldavije, Rumunije, Grčke i Turske.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...