Naslovnica Info Intervjui Pejović: Srbija i Crna Gora mogu u EU i pre 2025. godine

Pejović: Srbija i Crna Gora mogu u EU i pre 2025. godine

Ukoliko EU i u narednom periodu ostane snažno posvećena pristupanju država Zapadnog Balkana, brzina napretka prema članstvu će zavisiti isključivo od individualnih postignuća svake od država, odnosno od toga koliko uspješno i efikasno sprovodimo reforme. Svakako treba da sačekamo predstojeću strategiju proširenja i vidimo kako se detaljnije zamišlja ovaj proces pred nama, navodi za Danas Aleksandar Andrija Pejović, ministar evropskih poslova Crne Gore, komentarišući Strategiju EU za proširenje na Zapadni Balkan, u kojoj je 2025. navedena kao eventualni „tajming“ za pristupanje Srbije i Crne Gore Evropskoj uniji. U tom dokumentu pobrajano je i niz zadataka koje Srbija i Crna Gora treba da ispune za dobijanje članstva, uključujući sprovođenje opsežnih reformi u domenu vladavine prava.

* Koji su najveći izazovi sa kojima sa Crna Gora suočava kada je reč o zadacima iz pregovaračkih poglavlja koja se odnose na vladavinu prava? 

– Sama izrada i rad na sprovođenju akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, s ciljem ispunjenja 83 privremena mjerila, predstavljaju ogroman posao, prije svega zato što je Crna Gora prva država u čijem pregovaračkom modelu su ta mjerila uvedena. Iako je značajan dio aktivnosti završen, posebno u dijelu izmjene i donošenja novih zakonskih rješenja, te uspostavljanja potrebnih institucija i postizanja rezultata na terenu, dio izazova leži u percepciji tih rezultata, odnosno ocjeni u kojoj mjeri oni zadovoljavaju evropske kriterijume. Ovdje prije svega mislim na rezultate u oblasti finansijskih istraga, upravljanja oduzetom imovinom, sprečavanja pranja novca i drugih vidova kriminaliteta, za koje je potrebno dodatno jačati administrativne i tehničke kapacitete, kako bi se na efikasan način suočili s ovim problemima koji pogađaju i države članice EU jednako kao i zemlje koje su u procesu pristupanja. Imajući u vidu da je riječ o oblastima u kojima je rezultate potrebno pokazati u periodu do članstva, ali i nakon njega, vjerujem da će mnoga od privremenih mjerila prerasti u završna. Svakako da dobri rezultati ne dolaze preko noći. Međutim, u Crnoj Gori imamo snažnu političku volju i društveni konsenzus po pitanju članstva u EU i jasnu i odlučnu posvećenost sprovođenju svih potrebnih reformi. U tom smislu, vidimo da su dobra zakonodavna rješenja i rad novoformiranih institucija već počeli davati rezultate u praksi.

* Da li i na koji način Srbija i Crna Gora sarađuju na evropskom putu u ispunjavanju obaveza u vezi sa uspostavljanjem pravne države, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv kriminala i korupcije?

– Sa Srbijom imamo veoma intenzivnu, gotovo dnevnu, komunikaciju i saradnju u procesu evropske integracije. Pomenuo bih tu sastanke pregovaračkih timova na kojima razmatramo aktuelno stanje u pojedinačnim poglavljima, izazove s kojima se suočavamo, razmatramo najbolja rješenja i razgovaramo o predstojećim obavezama na putu prema punopravnom članstvu u EU, stalnu komunikaciju resornih ministarstava po pitanjima od socijalne politike, preko unutrašnjih poslova pa do zaštite životne sredine; kao i konačno i samog Zajedničkog odbora za primjenu Sporazuma o saradnji između naših vlada u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji. Svakako da je vladavina prava nezaobilazna tema svih naših sastanaka i razgovora. U tom dijelu sagledavamo rezultate, naučene lekcije i izazove u oblasti izgradnje zakonodavstva, jačanja institucija i kadra, te kreiranja održivih rezultata koji su neophodni kako bi obje države uspješno privele pregovore kraju. Ova saradnja timova, institucija i pojedinaca iz pregovaračke strukture je svakako najkorisniji vid razmjene znanja i iskustava, te zajedničkog učenja i napredovanja u pristupanju EU. Na tim sastancima, članovi pregovaračkih timova i radnih grupa, razgovaraju o rezultatima i obavezama iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, s fokusom na rad na ispunjavanju onih mjerila koja se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Osim toga, dvije države imaju razvijene odnose u oblasti pravosudne saradnje u građanskim i krivičnim pitanjima. Nadležni organi Crne Gore i Srbije u partnerstvu rade na borbi protiv organizovanog kriminala i zajedničkim akcijama suprotstavljanja organizovanim kriminalnim grupama, dok dva ministarstva pravde partnerski rade na međusobnom izručenju svojih državljana. Dobra je i saradnja državnih tužilaštava i policija dvije države u sprovođenju istraga, uspješnom rješavanju predmeta i procesuiranju počinilaca krivičnih djela, koja već daje rezultate na terenu.

* Kako ocenjujete napredak Srbije i Crne na putu ka EU? Može li tempo da bude ubrzan?

– Crna Gora pregovara od juna 2012, i dosad je otvorila 30 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. Srbija pregovara od januara 2014, i ima 12 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Mi u Crnoj Gori, posebno u posljednje vrijeme, imamo priliku često čuti da pregovori teku nedovoljnom brzinom i da smo mogli brže napredovati. Pri tom se zaboravlja da pregovore vodimo po novim strožim uslovima, s prvi put uvedenim privremenim mjerilima, s težištem na vladavini prava. Takođe, zanemaruje se činjenica da se pregovori koje naše dvije države vode odvijaju u znatno drukčijim, izmijenjenim okolnostima u okviru EU. Dobar dio našeg pregovaračkog procesa je obilježila unutrašnja i vanjska kriza s kojom se EU suočavala, potrebe za promjenom kursa i saglasjem po pitanju njene budućnosti. U takvoj konstelaciji, politika proširenja je stavljena po strani, sve do nedavno kad su je najviši zvaničnici EU ponovo vratili u središte rada svojih institucija.

Mi u Crnoj Gori predano radimo na ispunjavanju svih obaveza iz pregovaračkog procesa. U nekim oblastima smo u potpunosti dostigli evropske standarde i već funkcionišemo kao države članice. U nekim drugim poglavljima, reforme su zahtjevne i traže više vremena, ali i tu imamo početne rezultate i jasno zacrtane planove i ciljeve koje želimo ostvariti. Članstvo u EU je naše ključno vanjskopolitičko opredjeljenje, ali od brzine pristupanja nam je važnije da reforme sprovedemo kvalitetno, da građani osjete koristi od procesa i da država i društvo, danom pristupanja, budu spremni za koristi i obaveze koje donosi punopravno članstvo. U tom smislu je veoma važno što tokom cijelog pregovaračkog procesa imamo čvrstu odlučnost i političku volja Vlade, koju prati snažna, dvotrećinska podrška građana, koja daje legitimitet svim našim aktivnostima na polju evropske integracije.

Tradicionalno prijateljski odnosi

* Kako ocenjujete odnose Srbije i Crne Gore?

– Dvije države imaju tradicionalno dobre i prijateljske odnose na svim poljima. Svakako nam isti cilj ulaska u članstvo u EU omogućuje da možemo i kroz bilateralnu saradnju dodatno unaprijediti ove naše odnose. Tako nam zajednički ciljevi u oblasti saobraćajne i energetske infrastrukture, ekonomije i turizma, dobijaju puni zamah kroz realizaciju značajnih projekata podržanih od strane EU. Proces evropske integracije i obaveze koje dijelimo na putu prema članstvu u EU je dao dodatni podstrek saradnji na svim poljima, tako da posljednjih godina bilježimo intenzivnu komunikaciju i saradnju, kako na najvišim nivoima vlasti, tako i u okviru javne uprave koja radi na pregovaračkim poglavljima, ali i civilnom sektoru koji jednako prati ovaj napredak. Cijenim da smo dinamikom i kvalitetom saradnje pokazali da ne zaostajemo za državama članicama EU.

Izvor: Danas.rs

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...