Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Vjerodostojna perspektiva proširenja uz nastavak intenzivnih reformi

Vjerodostojna perspektiva proširenja uz nastavak intenzivnih reformi

Strategija proširenja za Zapadni Balkan koju su danas predstavili visoka predstavnica za vanjsku i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini i evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han u Strazburu evropskim parlamentarcima, nudi vjerodostojnu perspektivu proširenja uz nastavak intenzivnih reformi u regionu.

Ova Strategija ima poseban značaj za Crnu Goru jer, po prvi put, daje vremenski horizont i potvrđuje konzistentnost u stavu EU da proces ostaje u potpunosti zasnovan na individualnim zaslugama, uz nastavak ekspertske, tehničke i finansijske podrške u ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

Strategija ukazuje na potrebu da sve države regiona nastave sa sprovođenjem sveobuhvatnih i uvjerljivih reformi u ključnim oblastima, vladavini prava, ekonomskom razvoju, regionalnoj saradnji i procesu pomirenja, koje je Crna Gora i sama prepoznala i u kojima već ostvaruje vidljive rezultate.

Predstavljajući Strategiju na sjednici Evropskog parlamenta u Strazburu Mogerini je poručila da je Zapadni Balkan dio Evrope, jer sa članicama EU dijeli istoriju i kulturno nasleđe, interese i šanse, i da je jasno da će dijeliti i istu budućnost u okviru EU.

foto Mogerini

„Vidjeli smo dosta reformi u regionu i odlučnost koja nam pokazuje da su lideri i ljudi na Balkanu napravili izbor – da uvedu svoje zemlje u EU. Danas im poručujemo da smo i mi napravili isti izbor. Jasno je da 2025. godina nije rok, već perspektiva, koja je realistična da zemlje koje pregovaraju završe pregovore, ali i one koje će tek početi pregovore“, rekla je Mogerini.

foto Han

Komesar Han je poručio je da je ovo istorijska šansa za region i perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana. „Ne govorimo o datumu nego o perspektivi. Postoji mogućnost da neka od zemalja i prije ovog datuma pristupi EU, što je ambiciozan plan. Predstoji još dosta posla, ali očekujem da je ovo pozitivan momenat, motivacija i optimizam, kako bi svi uradili domaći zadatak, uključujući i EU“, naveo je Han.

SAŽETAK

U Strategiji se navodi da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana jasna i nedvosmislena, a da će EU, kroz taj dokument, biti u mogućnosti da pruži jasnu podršku tom cilju. Podsjeća se da politika proširenja EU mora biti sastavni dio šire strategije za jačanje Unije do 2025. koju je predsjednik EK Žan-Klod Junker iznio u govoru o stanju Unije iz septembra 2017. godine.

EK je u dokumentu ocijenila da zemlje Zapadnog Balkana sada imaju istorijsku priliku da čvrsto i nedvosmisleno vežu svoju budućnost za EU, i ukazala da će sada morati da psotupaju odlučno. Kako se dodaje, pristupane jeste i ostaće proces zasnovan na zaslugama koji u potpunosti zavisi od objektivnog napretka koji postiže svaka država, a zemlje mogu sustići ili prestići jedna drugu u zavisnosti od ostvarenog napretka.

Ističe se da bi Crna Gora i Srbija, uz snažnu političku volju, održive reforme i rješenja sporova sa susjedima, potencijalno mogle biti spremne za članstvo do 2025.

Ukazuje se, međutim, da zemlje Zapadnog Balkana, u cilju ispunjavanja uspostavljenih kriterijuma za članstvo, moraju sprovesti sveobuhvatne reforme u ključnim oblastima. Vladavina prava, temeljna prava i upravljanje moraju biti ojačani, funkcionisanje demokratskih institucija ozbiljno poboljšano, a reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i reforma javne uprave, treba da pruže stvarne rezultate.

Ocijenjeno je i da vlade država Zapadnog Balkana moraju obezbijediti sveobuhvatnije reformske procese koji će uključiti sve zainteresovane strane i društvo.

“Vladavina prava se mora značajno ojačati. Danas države (ZB) pokazuju jasne elemente zarobljenosti uključujući veze sa organizovanim kriminalom i korupcijom na svim nivoima vlasti i administracije, kao i jaku isprepletanost javnih i privatnih interesa. Sve ovo hrani osećaj nekažnjivosti i nejednakosti. Postoji i široko političko uplitanje u rad medija i njihova kontrola“, navedeno je u Strategiji.

Iz EK su upozorili da su kritični djelovi ekonomija u regionu nekonkurentni, s previše bespotrebnog političkog uplitanja i nerazvijenim privatnim sektorom, kao i da se Zapadni Balkan trenutno ne može smatrati funkcionalnom tržišnom ekonomijom niti sposobnim da se nosi sa konkurentskim pritiskom i tržišnim snagama u Uniji. Ekonomske reforme, navodi se u dokumentu, je važno sprovoditi energično i baviti se pitanjima strukturnih slabosti, slabe konkurentnosti i nezaposlenosti.

U Strategiji je ukazano da i dalje postoje važni bilateralni sporovi između zemalja u regionu koji ostaju neriješeni i poručeno da EU neće prihvatiti da uvozi te sporove i nestabilnosti koju oni mogu podrazumijevati.

U dokumentu se navodi da će EU značajno povećati svoju podršku procesu transformacije na Zapadnom Balkanu, a da je Komisija u tom dijelu predvidjela Akcioni plan za podršku transformaciji Zapadnog Balkana, koji uključuje šest ključnih inicijativa koje se bave specifičnim područjima od interesa kako za EU, tako i zemlje Zapadnog Balkana. Dodaje se i da EU mora biti spremna da dočeka nove članice, imajuči u vidu i institucionalnu i finansijsku perspektivu.

Komisija će pripremiti procjenu uticaja u ključnim politikama prije samog pristupanja, a kako bi se osigurala adekvatna sredstva za podršku ovoj strategiji i kontinuirani put ka članstvu, Komisija predlaže postepeno povećanje finansiranja u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA).

Ističe se da lideri u regionu ne smiju ostaviti prostor za sumnju u njihovu stratešku orjentaciju i posvećenost, jer su oni ti koji na kraju moraju preuzeti odgovornost za pretvaranje ove istorijske mogućnosti u stvarnost.

„Pridruživanje EU je izbor. Za to je neophodan politički i društveni konsenzus i podrška srca i umova ljudi. Ne može postojati dvosmislenost lidera o tome gdje pripada Zapadni Balkan kao i u kojem pravcu ide. Sada je na vlastima država, uz podršku njihovih društava, da preuzmu vlasništvo (nad procesom) i da ispune dobro poznate uslove za pristupanje. Da bi ambiciozni najbolji scenario postao realnost, akcija se mora preduzeti sad“, kaže se u Strategiji.

Strategiju možete preuzeti ovdje.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...