Naslovnica Info Press info Crna Gora obilježava vijek od pobune mornara u Boki Kotorskoj

Crna Gora obilježava vijek od pobune mornara u Boki Kotorskoj

U organizaciji Ministarstva evropskih poslova, danas je održan sastanak organizacionog odbora za pripremu idejnog programa obilježavanja vijeka od pobune mornara u Boki Kotorskoj. 

Sastankom je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, a prisustvovali su predstavnici svih institucija i organizacija koje učestvuju u organizaciji događaja.

Imajući u vidu istorijski i kulturološki značaj pobune mornara u Boki Kotorskoj, kako za Crnu Goru, tako i za evropski kontinent, Organizacioni odbor je razmotrio kompletan program i koordinaciju aktivnosti koje će se sprovoditi u više crnogorskih opština.
Ministar Pejović je istakao da obilježavanjem stote godišnjice ovog važnog događaja za Crnu Goru i šire, pokazujemo kako na pravi način gajimo ideje slobode, borbe za jednakost i prava, kao i mira, te da će u tom duhu biti i organizovane predstojeće aktivnosti. „Upravo su ovo ideje koje baštini i Evropska unija danas“, poručio je ministar.

foto Pobuna mornara 1

Program će početi manifestacijom u Herceg Novom, 1. februara, na stotu godišnjicu početka pobune. Biće organizovano polaganje vijenaca i procesija u Đenoviću i Kumboru, kao i svečana akademija u Herceg Novom, uz pozorišni prikaz događaja koji su se desili 1. II 1918. Par dana nakon toga, održaće se i svečanost u Tivtu, uz kulturno-umjetnički program u prostoru Zbirke pomorskog nasljeđa.

foto brod Sankt Georg

Planirano je da se program završi u Kotoru, 11. februara, otvaranjem izložbe na temu pobune mornara u Boki, polaganjem vijenaca na spomenik palim mornarima u Škaljarima.

Pored toga, dogovoreno je izdavanje prigodne poštanske marke na temu jubileja, krajem januara, kao i da 7. februara u osnovnim i srednjim školama prvi čas bude posvećen ovom jubileju, te prikazivanje crnogorsko-njemačkog filma Kotorski mornari.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...