Naslovnica Najave Najave Pregovori Okrugli sto povodom izrade PPCG 2018-2020.

Okrugli sto povodom izrade PPCG 2018-2020.

Ministarstvo evropskih poslova, nakon sprovedenih javnih konsultacija i javne rasprave, organizuje okrugli sto povodom izrade Programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji 2018 – 2020.

Podsjećamo da je Program pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (PPCG) strategijski dokument, koji obuhvata obaveze za 33 pregovaračka poglavlja, koje se odnose na preuzimanje pravne tekovine Evropske unije.

Priprema novog PPCG-a obuhvatila je dopunu strategijskog i zakonodavnog okvira u statusnom dijelu aktima koji su donijeti u 2017, redefinisanje rokova koji su navedeni u PPCG-u (2017 – 2018.), povezivanje nove pravne tekovine s odgovarajućim propisima i strategijskim dokumentima, kao i procjenu neophodnih administrativnih kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz pregovaračkog procesa.

Dokument je više puta u toku njegove pripreme razmatran na Komisiji za evropske integracije, kao i na sektorskim sastancima za pojedina povezana poglavlja.

Okrugli sto koji će se održati u srijedu, 24. I 2018, s početkom u 10.30 časova u hotelu CentreViile u Kapital Plazi u Podgorici.

Na skupu će govoriti državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić, i generalna direktorica za pravnu tekovinu EU u Ministarstvu evropskih poslova Dragana Marković.

Nacrt dokumenta se može preuzeti ovdje, uz napomenu da resori i dalje ažuriraju dokument do njegove konačne finalizacije i usvajanja na Vladi.

Pozivamo zainteresovanu javnost, predstavnike organa državne uprave, akademske zajednice, civilnog društva i medije da uzmu učešće na okruglom stolu.

 

Saopštenja

Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

0
„Ukoliko želite sigurnu Evropu, potrebno vam je proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u...

Gorčević u Pragu: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica...

Druga radionica za pripremu predloga projekata na Programu prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora...

0
Upravljačko tijelo i Struktura Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2021-2027, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, organizuju drugu radionicu na temu „Priprema predloga...

Četiri crnogorska partnera podržana kroz Restriktivni poziv programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije ostvarile su učešće u četiri od ukupno 54 projekta odobrena  u okviru Restriktivnog poziva programa Interreg Evropa i time su...

Evropa se okreće biciklu kao rješenju za mnoge društvene probleme

0
Od početka 21. vijeka, Evropa se suočava sa sve većim klimatskim, zdravstvenim i ekonomskim izazovima, koji se međusobno prepliću i usložnjavaju. Zagađenje i toplotni...