Naslovnica Press info Press IPA Teritorijalna saradnja pokretač evropske integracije regiona

Teritorijalna saradnja pokretač evropske integracije regiona

Zajednički rad u upravljanju projektima i razmjena znanja posebna je vrijednost regionalne saradnje i najbolji način za stabilnu integraciju svih država koje streme članstvu u Evropskoj uniji, poručila je šefica kabineta ministra evropskih poslova, Milena Filipović.

Ona je učestvovala na regionalnoj radionici “Teritorijalna saradnja i nove perspektive za poboljšanje integracije”, koja je u organizaciji albanskog Ministarstva za Evropu i vanjske poslove održana u Tirani.

Filipović je, govoreći o značaju teritorijalne saradnje u kontekstu kvalitetnije integracije u EU, ukazala da je Unija prepoznala koristi prethodne saradnje kroz Interreg IPA prekoragranični program između Italije, Albanije i Crne Gore, što je rezultiralo izdvajanjem 93 miliona eura za novu perspektivu 2014-2020.

“Uvjerena sam da Evropska teritorijalna saradnja mora biti posmatrana kao pokretač integracije, što zaista i jeste, uz jaku političku posvećenost svih aktera ovog procesa”, ocijenila je Filipović.

Podsjetila je na zajedničke projekte Crne Gore i Albanije u okviru IPA jadranskog programa prekogranične saradnje koji su rezultirali sprovođenjem značajnih projekata u oblasti zaštite životne sredine, poboljšanja infrastrukture i promocije kulturnog nasleđa i održivog turizma.

Radionicu su otvorili albanski ministar za Evropu i vanjske poslove Ditmir Bušati, gradonačelnik Tirane Erion Veliaj i ambasadorka EU u Tirani Romana Vlahutin.

Na temu značaja teritorijalne saradnje u kontekstu kvalitetnije integracije u EU, uz Filipović, su govorili i ministar lokalne samouprave Makedonije Suhejl Fazliu, zamjenik ministra administracije lokalne samouprave Kosova Bećir Fejzulahu, zamjenica ministra za Evropu i vanjske poslove Albanije Kleopatra Malići i zamjenica ministra unutrašnjih poslova Albanije Romina Kuko.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...