Naslovnica Info Press info Regionalna saradnja mladih važna za pristupanje Regiona EU

Regionalna saradnja mladih važna za pristupanje Regiona EU

„Osnivanje Regionalne kancelarije za mlade predstavlja značajan doprinos izgradnji politike mladih na nacionalnom nivou, intenziviranju saradnje i razmjeni na regionalnom nivou, te što boljem i sveobuhvatnijem umrežavanjem s politikama EU u ovoj oblasti“, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na okruglom stolu o Kancelariji za regionalnu saradnju mladih, koji je danas održan u Podgorici.

Skup je organizivala Kancelarija OEBS-a, a učestvovali su ministar sporta Nikola Janović, ambasadorka OEBS-a Mariz Davije i generalni sekretar Regionalne kancelarije za mlade Đuro Blanuša.

Ministar Pejović je istakao da je politika mladih danas redovna tema na svim samitima na nivou EU. U tom kontekstu je podsjetio na ključne dokumente iz ove oblasti, poput Bijele knjiga iz 2001. i strategije „Mladi – ulaganje i osnaživanje” iz 2009, koje promovišu stvaranje novih mogućnosti za obrazovanje i zapošljavanje mladih, njihovo veće učešće u društvu, kao i jačanje solidarnosti između mladih i cjelokupnog društva.

foto mep Pejović RYCO

Istakao je da je Crna Gora bila prva država potpisnica koja je ispunila sve obaveze kada je u pitanju institucionalizacija Regionalne kancelarije, uključujući obezbjeđivanje i opremanje kancelarije u Podgorici, u kojoj danas radi više zaposlenih iz Crne Gore, a koja predstavlja podršku ukupnoj ideji o saradnji omladine država Zapadnog Balkana.

Ministar je prenio da je, u cilju promocije Regionalne kancelarije za mlade, u prethodnom periodu održano deset info sesija u svim većim gradovima Crne Gore, tokom kojih su nastale brojne ideje i pokrenute značajne inicijative usmjerene na unapređenje omladinske politike.

Ministar Pejović je istakao da se Crna Gora može pohvaliti jasnim strategijskim okvirom za mlade do 2021, ističući da Vlada u kontinuitetu, konkretnim mjerama podržava ovu politiku, što pokazuje i podatak da je, kroz vladin program za stručno osposobljavanje lica sa stečenim visokim obrazovanjem, za četiri godine prošlo više od 14 hiljada mladih.

„Važno je da pospješimo samoinicijativnost i prepoznamo dobre ideje koje nove generacije imaju, drugim riječima da se svi zajedno energično potrudimo da mladima, kao budućnosti ove zemlje, osiguramo tekovine EU za koje se mi u Crnoj Gori borimo, a to je da putuju, studiraju i rade na evropskom kontinentu kao i ostali građani Unije“, poručio je ministar.

 Govor ministra Pejovića možete preuzeti ovdje.

 

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...