Naslovnica Info Press info Pejović: Evropa nepobitan dio crnogorskog identiteta

Pejović: Evropa nepobitan dio crnogorskog identiteta

„Crna Gora je uvijek bila dio Evrope, što je nepobitan dio u našem identitetu“, poručio je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović na otvaranju konferencije Evropski horizonti 1917. – značaj i naučene lekcije koji je organizovala NVO Centar za demokratsku tranziciju.

Istakao je da na Evropu gledamo kao na dom različitih naroda i kultura kojima su razumjevanje, tolerancija i poštovanje zajedničke vrijednosti, zbog čega se Crna Gora se sve jače uključuje u oblikovanje evropske budućnosti svojim pristupanjem.

„Ovaj nikad ranije pokušan i po svemu izuzetno kompleksan nadnacionalni i integrativni eksperiment koji zovemo Evropskom unijom je i za nas u Crnoj Gori odgovor na niz strahova koje možemo imati, da se ne ponove ne samo ratni užasi XX vijeka, nego i ono što se desilo s našom državom i nacijom, da se izgubimo i nestanemo decenijama i onda se jedva izborimo za povratak prvo na današnji dan prije 74 godine, a onda i maja 2006“, poručio je ministar.

On je naglasio da naši horizonti, moraju biti okrenuti budućnosti, miru, saradnji, jedinstvu na nekim pravilnijim osnovama s više poštovanja. „Vjerujem da treba da budemo sretni što danas imamo okvir koji je 1917. nedostajao i zbog kojeg možemo biti sigurniji u svoju budućnost i mirniji u pogledu onoga što nas čeka kao državu i naciju. I zato su horizonti danas svjetliji, dinamičniji i prihvatljiviji. Jer smo, nadam se, naučili dovoljno u ovih proteklih stotinu godinu“, rekao je ministar.

Predsjednica Upravnog odbora NVO Centar za demokrtasku tranziciju Milica Kovačević je poručila da danas na drugačiji način govorimo o Evropi i evropskim integracijama. Istakla je da danas govorimo o kulturnim i demokratskim vrijednostima, sistemu na kojem počiva Evropa, načinu na koji su se vrijednosti stvarale i mijenjale, te koliko mi u Crnoj Gori dijelimo te zajedničke vrijednosti.

„Naš ključni cilj je da pokažemo da Evropu ne čini samo zahtjevni birokratski proces pregovora ili obaveze koje države imaju u njemu, da nas Evropljanima ne čine samo iznosi novca koje ćemo dobiti iz EU fondova ili znanje o istoriji stvaranja EU, već i sistem demokratskih i kulturnih vrijednosti koji se stvarao kroz vjekove“, poručila je Kovačević.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...