Naslovnica Info Press info Državna sekretarka Vujačić na sastanku sa predstavnicima EBOR-a

Državna sekretarka Vujačić na sastanku sa predstavnicima EBOR-a

Državna sekretarka u ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić, razgovarala je danas s predstavnicima kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, šefom kancelarije Japom Sprejem i višim savjetnikom za investicionu klimu Franklinom Stivsom.

Državna sekretarka Vujačić je upoznala predstavnike EBOR-a sa tekućim aktivnostima Vlade u pogledu pripreme Srednjeročnog plana rada Vlade ukazavši da će uloga Ministarstva evropskih poslova biti ključna u praćenju sprovođenja tog programa. Dodala je da bi u tom dijelu tehnička podrška koju mogu pružiti eksperti EBOR –a bila veoma korisna za uspostavljanje održivog i efikasnog mehanizma praćenja sprovođenja javnih politika i postizanja reformskih ciljeva Vlade.

Ona je ocijenila veoma uspješnom saradnju u oblasti pripreme i sprovođnja infrastrukturnih projekata kroz Zapadno balkanski investicijski okvir i ukazala i ukazala na mogućnosti njenog unapređenja u kontekstu Berlinskog procesa.

Poručila je da je veoma značajna podrška koju EBOR pruža Crna Gora u oblastima infrastrukture, saobraćaja, energetike i drugim povezanim oblastima, naročito istakavši pripremu projektne dokumentacije za nove dionice autoputa Bar – Boljari i Jadransko – jonski koridor.

Predstavnici EBOR-a u Crnoj Gori predstavili su Inicijativu o unaprijeđenju investicione klime i upravljanja i iskazali spremnost da kroz mehanizam operativnog granta podrže crnogorsku administraciju u sprovođenju ključnih ekonomskih ciljeva planiranih kroz Program ekonomskih reformi u oblastima javno-privatnog dijaloga, uspostavljanja biznis Ombudsmana, e – uprave i jačanja kapaciteta državnih institucija.

Viši savjetnik Franklin Stivs je poručio je da u narednom periodu Crna Gora može računati na podršku EBOR – a, posebno u oblasti praćenja sprovođenja javnih politika a u cilju ispunjavanja ključnih zahtjeva iz procesa pristupanja.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...