NaslovnicaInfoNajavePoziv za stažiranje u Ministarstvu evropskih poslova

Poziv za stažiranje u Ministarstvu evropskih poslova

U cilju obezbjeđivanja integrisanog znanja iz oblasti pregovaračkog procesa sa EU, međunarodnih odnosa, evropskih integracija i pristupanja evropskim fondovima, te razvoja vještina iz oblasti političkih i javnih komunikacija, Ministarstvo evropskih poslova raspisuje

J A V N I   P O Z I V

STUDENTIMA/STUDENTKINJAMA POLITIČKIH NAUKA I SRODNIH DISCIPLINA ZA UČEŠĆE U PROGRAMU ROTACIONE PRAKSE U MINISTARSTVU EVROPSKIH POSLOVA

I USLOVI

Program je namijenjen isključivo studentima specijalističkih i master studija na akreditovanim univerzitetima i fakultetima u Crnoj Gori, iz oblasti političkih nauka i srodnih disciplina (evropske studije, međunarodni odnosi i sl.).

II POTREBNA DOKUMENTACIJA

  1. Adekvatno popunjena online forma
  2. Skenirana potvrda o redovnom studiranju master/specijalističkih studija (predaje se elektronski kroz ispunjavanje forme)
  3. Uvjerenje o srednjoj ocjeni u prethodnom ciklusu studija (predaje se elektronski kroz ispunjavanje forme)
  4. Motivaciono pismo (predaje se elektronski kroz ispunjavanje forme)

III ROK ZA PODNOŠENJE DOKUMENATA

Petak, 8. novembar 2024. godine, do 23.59 časova.

IV SADRŽAJ PROGRAMA

Studenti će svake nedjelje mijenjati organizacione jedinice u kojima uz pomoć mentora stiču praksu i aktivno se uključuju u rad zaposlenih u okviru jedanaest direkcija i dva biroa, a biće u prilici i da se bliže upoznaju sa obavezama glavnog pregovarača i ministarke.

Učešćem u izradi izvještaja, analiza, materijala za pregovore, pripremi sastanaka i izvještavanju prema EU, proces usvajanja znanja će biti dinamiziran i sveobuhvatan, i na taj način omogućiti polaznicima da završe program sa jasnom slikom o tome kako funkcioniše javna uprava, kako teku pregovori sa EU, te kako se međunarodni fondovi koriste za ekonomski i društveni razvoj.

Na kraju prakse, tokom razgovora sa ministarkom, studenti će imati mogućnost da iznesu utiske o programu i procesu EU integracija, ali i aktivno postavljaju pitanja o daljoj perspektivi ulaska Crne Gore u EU.

V TEHNIČKE INFORMACIJE 

Kako je navedeno u tački III – rok za podnošenje prijava je petak, 8. novembar 2024. godine, do 23.59 časova.

Nepotpuna i neblagovremena dokumentacija neće se razmatrati.

Rangiranje će vršiti posebna komisija Ministarstva, koju će obrazovati ministarka evropskih poslova. Rangiranje na osnovu kojeg će se birati 10 najboljih kandidata, vršiće se na osnovu kumulativne srednje ocjene tokom trenutnog ciklusa studija i motivacionog pisma u razmjeru bodovanja 50:50.

Nakon podnošenja prijava, u periodu od ponedeljka 11. novembra  do 15. novembra predviđeno je ocjenjivanje kandidata i održavanje intervjua.

Odabrani kandidati, na kraju završenog stažiranja, dobiće potvrdu o uspješnom stažiranju u Ministarstvu evropskih poslova.

Ukupno trajanje stažiranja je 9 nedjelja, počev od 25. novembra 2024. godine.

Program stažiranja u Ministarstvu evropskih poslova nije plaćen.

Ovaj program je osmišljen tako da se tokom devet sedmica stažiranja u Ministarstvu evropskih poslova obrade četiri tematske cjeline i to:

  •         Pregovarački proces i pristupanje EU
  •         Fondovi i finansijska podrška
  •         Integracija u Evropu i regionalna saradnja
  •         Rad u javnoj upravi, komunikacija i upravljanje EU integracijama

Kontakt: 

Gorčević na sjednici Odbora za evropske integracije: Četiri poglavlja nakon sedam godina stagnacije su ozbiljan uspjeh

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević upoznala je danas članove Odbora za evropske integracije sa trenutnim stanjem u pregovaračkom procesu Crne Gore i dinamici zatvaranja...

Prvi dio novca iz evropskih fondova do kraja godine

Evropska komisija odobrila je u srijedu Reformsku agendu Crne Gore, čime je državi zvanično obezbijeđeno 383,5 miliona eura podrške. Dio novca iz evropskih fondova...

Zenović: Evropski put Crne Gore pozitivan primjer zemljama Zapadnog Balkana

Glavni pregovarač Predrag Zenović, sastao se u Ministarstvu vanjskih poslova, EU i saradnje Španije sa zamjenikom generalnog direktora za EU Migelom Garsijom Heraizom i...

ZA SLABOVIDE