Naslovnica Info Press info Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova

Počinje sprovođenje projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova

U Podgorici je danas potpisan ugovor između Ministarstva evropskih poslova, UNDP-ja i Ministarstva vanjskih poslova Norveške kojim počinje sprovođenje dvogodišnjeg projekta jačanja kapaciteta Ministarstva evropskih poslova, vrijednog 360 hiljada eura.

Ugovor su potpisali ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni i državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen.

Ministar Pejović je istakao da će u fokusu projekta biti jačanje kapaciteta Ministarstva za koordinaciju pregovaračkog procesa, posebno u određenim pregovaračkim poglavljima poput vladavine prava i životne sredine, kao i jačanja sistema koordinacije u dijelu harmonizacije crnogorskog sa zakonodavstvom EU i snaženja koordinacije javnih politika, odnosno strategijskog planiranja.

Vjerujem da kroz ovaj projekt zaista možemo reći da smo obezbijedili, prije svega, bilateralnu saradnju koju Crna Gora ima s Norveškom, ali i s našim partnerima iz UNDP-ja koji će biti sprovodilac projekta. Time još jednom pokazujemo da kroz uspješnu saradnju možemo ostvariti svoj strategijski glavni cilj, a to je članstvo u EU“, poručio je ministar Pejović.

sporazum MEP3

Stalna predstavnica UNDP-ja Fiona Mekluni je poručila da joj je drago što će UNDP sarađivati s Vladom Norveške i dati podršku crnogorskim pregovorima za pristupanje EU kroz jačanje kapaciteta Ministarstva. Iznijela je očekivanje da će sprovođenje projekta pomoći Ministrarstvu da odgovori na nove zahtjeve pregovora o pristupanju u ovoj fazi, posebno u planiranju i koordinaciji javnih politika.

„Mislim da svi imamo isti cilj, a to je da stvorimo odgovorne i pouzdane institucije koje su temelj efikasne Vlade, poručila je Mekluni.

sporazum MEP2

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Norveške Audun Halvorsen je istakao da je Crna Gora dobar partner Norveške i iznio očekivanje da će ovaj projekat doprinijeti izgradnji kapaciteta Ministarstva i daljem napretku u pregovorima o pristupanju EU.

Izjave ministra Pejovića, stalne predstavnice UNDP-ja Mekluni i državnog sekretara Halvorsena su dostupne na sajtu Ministarstva i serveru Vlade Crne Gore.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...