Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju SAOPŠTENJE: Razgovor Pejović - Hlobenj

SAOPŠTENJE: Razgovor Pejović – Hlobenj

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas s ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Romanom Hlobenjom.

Sagovornici su razmijenili mišljenje o sprovođenju aktivnosti na ispunjavanju privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24, kao i pripremi za otvaranje novih poglavlja do kraja godine.

Pejović Hlobenj 2Ministar Pejović je upoznao sagovornika sa izradom i sprovođenjem strategijskih dokumenata iz pregovaračkog procesa istakavši da, na temelju dobrih rezultata, možemo očekivati da do kraja godine Crna Gora otvori i privremeno zatvori još neka poglavlja.

Ambasador Hlobenj je pohvalio dosadašnje rezultate u procesu pristupanja istakavši da će Slovačka nastaviti s aktivnom političkom i tehničkom podrškom pregovorima Crne Gore s EU.

U tom kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenje o predstojećoj posjeti državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Slovačke Ivana Korčoka saglasivši se da će to biti još jedan doprinos uspješnoj saradnji dvije države i prilika za definisanje novih oblasti u kojima će Slovačka pružiti podršku pregovaračkom procesu Crne Gore.  

Ambasador Slovačke  Republike u Crnoj Gori je takođe pozdravio Strategiju za ubrzano članstvo koju je predložio predsjednik EK Junker. U tom kontekstu je naglasio da Slovačka, koja je aktivni advokat politike proširenja EU, podržava princip „regate“, što znači da bi Crna Gora mogla ući u Evropsku uniju i ranije uz pretpostavku ispunjenja domaćih zadataka u agendi EU, za šta ima sve pretpostavke. 

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...