Naslovnica Info Press info Bled: Evidentan napredak Crne Gore i nedvosmislena podrška država članica EU

Bled: Evidentan napredak Crne Gore i nedvosmislena podrška država članica EU

Evidentan je napredak koji Crna Gora ostvaruje u reformskim procesima i napredovanju prema članstvu u Evropskoj uniji. 

v93EU i države članice vrednuju rad i individualne rezultate i Crna Gora može da računa na nastavak podrške u pregovaračkom procesu, saopšteno je u razgovorima koje je ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović imao tokom drugoga dana učešća na Bledskom strategijskom forumu s predstavnicima vlada država članica EU i SAD-a.

Ministar je sagovornike upoznao s rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu, kao i s planovima za uspješan nastavak rada na zaokruživanju zakonodavnih i institucionalnih reformi i, posebno na postizanju mjerljivih rezultata u poglavljima. Istakao je da je pred Crnom Gorom još dosta posla, ali i prenio uvjerenje da će crnogorsko društvo efikasno sprovesti i posljednju fazu pregovaračkog procesa i na taj način se kvalitetno pripremiti za punopravno članstvo u EU.

v94Na sastanku s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Marijom Pejčinović Burićje bilo riječi o tekućim i planiranim aktivnostima i dinamici rada na otvaranju preostalih, kao i postepenom zatvaranju svih pregovaračkih poglavlja. Razmijenjena su mišljenja o dometima dosadašnje saradnje i dogovorena dalja ekspertska i tehnička podrška Hrvatske pregovaračkom procesu Crne Gore.

Teme razgovora s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom su obuhvatile situaciju u EU, politiku proširenja i pregovarački proces Crne Gore. Ministar Sijarto je čestitao na ostvarenim rezultatima i prenio punu podršku Mađarske za dalji napredak prema članstvu u EU.

Sa političkim direktorom Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske Vitoldom Sopkovim, ministar Pejović je razgovarao o planiranim aktivnostima usmjerenim na zaokruživanje reformskih procesa i, u tom kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenje o predstojećim obavezama i potrebama i dogovorili konkretne oblike i oblasti saradnje.

Tokom učešća na Bledskom strategijskom forumu, ministar Pejović je imao sastanak sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju u Stejt departmentu Hojtom Brajanom Jijem. Sagovornici su razmijenili mišljenje o ostvarenom napretku, posebno u oblasti vladavine prava, daljim obavezama u procesu pristupanja EU, kao i bilateralnim odnosima dvije države. Hojt Brajan Ji je čestitao na članstvu u NATO-u istakavši da on predstavlja doprinos stabilnosti regiona i prenio punu podršku SAD-a za nastavak reformi usmjerenih na postizanje ekonomskog rasta i ukupnog razvoja, te podizanje kvaliteta života građana.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...