Naslovnica Info Press info Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

„Ukoliko želite sigurnu Evropu, potrebno vam je proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u Pragu.
Ona je danas učestvovala na Forumu GLOBSEC 2024, na panelu pod nazivom „Put pred nama: ključni prioriteti za novo rukovodstvo EU“.

Gorčević je kazala da je raduje činjenica da EU podržava napore država kandidata prema članstvu, ali da je važno da svi u regionu shvate da reforme sprovodimo ne samo zbog članstva nego prvenstveno zbog dobrobiti naših građana.

„Zato je važno da povećamo napore, radimo više i bolje kako bi naši građani osjetili koristi i prije stupanja u članstvo“, poručila je Gorčević.

Ministarka je kazala da, iako ima mnogo izazova na evropskom putu, kako u pogledu nedostatka eksperata i finansijskih sredstava, Vlada Crne Gore je odlučna da ubrza reforme kako bi Crna Gora 2028. godine postala 28. država članica EU, posebno imajući u vidu da oko 80 odsto građana to želi.

„Mi u Crnoj Gori vjerujemo u evropske vrijednosti i sigurni smo da je naše mjesto u EU. Kako je taj cilj sve bliže, tako je i naša motivacija i odlučnost da postanemo sljedeća članica EU, u mandatu ove Vlade, sve snažnija“, kazala je Gorčević.

Gorčević je ukazala na važnost poštovanja principa napredovanja u skladu sa ostvarenim rezultatima istakavši da će Crna Gora, kao predvodnik u procesu, nastaviti da pruža podršku svojim susjedima i podstiče ubrzanje integracije cijelog regiona u EU.

Na panelu su, osim Gorčević, učestvovali i ministar evropskih poslova Češke Republike Martin Dvoržak, državni sekretar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovenije Marko Štucin i državni sekretar Ministarstva evropskih poslova Kraljevine Švedske, Kristijan Danijelson.

Panel je bio prilika da sagovrnici razmijene mišljenje o politici proširenja, doprinosu država kandidata bezbijednosti EU, kao i stagnaciji u procesu proširenja i prijemu novih članica.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

0
„Ukoliko želite sigurnu Evropu, potrebno vam je proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u...

Gorčević u Pragu: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica...

Druga radionica za pripremu predloga projekata na Programu prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora...

0
Upravljačko tijelo i Struktura Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2021-2027, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, organizuju drugu radionicu na temu „Priprema predloga...

Četiri crnogorska partnera podržana kroz Restriktivni poziv programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije ostvarile su učešće u četiri od ukupno 54 projekta odobrena  u okviru Restriktivnog poziva programa Interreg Evropa i time su...

Evropa se okreće biciklu kao rješenju za mnoge društvene probleme

0
Od početka 21. vijeka, Evropa se suočava sa sve većim klimatskim, zdravstvenim i ekonomskim izazovima, koji se međusobno prepliću i usložnjavaju. Zagađenje i toplotni...