Naslovnica Info Press info Zenović za TV NOVA: Utvrđena mapa puta da pregovarački proces bude dovršen...

Zenović za TV NOVA: Utvrđena mapa puta da pregovarački proces bude dovršen do 2026. godine

Nakon uspješnog IBARA, novi vjetar u leđa na putu ka Evropskoj uniji stigao je Crnoj Gori od delegacije Evropske komisije koja je boravila krajem prošle sedmice u Crnoj Gori, rekao je za NOVU TV glavni pregovarač Crne Gore sa EU Predrag Zenović. Tom prilikom utvrđena je mapa puta i plan koraka da pregovarački proces bude dovršen do 2026. godine, što je, po njegovom mišljenju, izvodljivo. Brisel je time poslao poruku da će nam biti partner i tokom zatvaranja poglavlja.

„Sa jednom vrlo dinamičnom mapom puta i jakim radom administracije, mislim da je ovaj rok realan. Mi smo već negdje utvrdili da je 2028. ciljana godina članstva, što onda podrazumijeva da do kraja 2026. treba završiti sve obaveze i mislim da je taj rok u ovom trenutku procijenjen kao realan, kako sa crnogorske strane, tako i sa strane Brisela“, kazao je Zenović.

Poglavlje 27, saglasan je glavni pregovarač, jeste najkompleksnije i sigurno će zahtjevati najviše i novca, truda i rada, ali i promjena koje ovo društvo mora da prođe.

„Zelena tranzicija je jedna od najvažnijih tranzicija koje očekuju crnogorsko drustvo. To je jedino poglavlje koje ima tranzicione periode. Dakle, u nekim segmentima ćemo mi tražiti da se određena pravila, utvrđeni principi i zadati ciljevi definišu nakon stupanja CG u EU“, pojasnio je glavni pregovarač.

Jačanje desnice širom Evrope jeste izazov za ideju proširenja, naročito onu koja uključuje istočnu trojku, ističe Zenović.  Ipak, mišljenja je da i oni razumiju da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji.

„Mislim da nema spora oko toga da je budućnost Crne Gore u Evropskoj uniji i da ta budućnost treba da se desi što prije, čak i kad je u pitanju umjerena evropska desnica“, poručio je on.

Na pitanje NOVA TV da li su i unutar Crne Gore svi svjesni važnosti tog puta, Zenović je naglasio da je vrlo važno nastaviti kurs koji je Vlada do sad vrlo jasno imala.

„A to je da su evropska integracija i evropski put Crne Gore jedan od prioriteta. Kao takav, zajedno sa druga dva priorteta – vladavinom prava i dobrim socio-ekonomskim položajem građana, predstavlja temelj od kojeg se polazi, kojem treba podrediti sve druge interese. Ako to bude, a mislim da nema razloga da mislimo da to neće biti slučaj, onda možemo biti spokojni da je ova Vlada vrlo jasno na evropskom putu“, poručio je Zenović.

Saopštenja

Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

0
„Ukoliko želite sigurnu Evropu, potrebno vam je proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u...

Gorčević u Pragu: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica...

Druga radionica za pripremu predloga projekata na Programu prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora...

0
Upravljačko tijelo i Struktura Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2021-2027, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, organizuju drugu radionicu na temu „Priprema predloga...

Četiri crnogorska partnera podržana kroz Restriktivni poziv programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije ostvarile su učešće u četiri od ukupno 54 projekta odobrena  u okviru Restriktivnog poziva programa Interreg Evropa i time su...

Evropa se okreće biciklu kao rješenju za mnoge društvene probleme

0
Od početka 21. vijeka, Evropa se suočava sa sve većim klimatskim, zdravstvenim i ekonomskim izazovima, koji se međusobno prepliću i usložnjavaju. Zagađenje i toplotni...