Naslovnica Info Intervjui Čitajte četrnaesto izdanje Eurokaza

Čitajte četrnaesto izdanje Eurokaza

Ministarstvo evropskih poslova je objavilo četrnaesti broj časopisa Eurokaz.

U okviru više rubrika, kroz Eurokaz su predstavljene aktuelnosti iz pregovaračkog procesa, rezultati reformi koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja, uspješni primjeri korišćenja EU fondova.

Sagovornici Eurokaza govore na aktuelne teme iz pregovaračkog procesa i o aktuelnostima iz domena funkcionisanja EU.

Za Eurokaz pišu i govore predstavnici Vlade Crne Gore, Evropske komisije, novinari crnogorskih štampanih i elektronskih medija, kao i predstavnici lokalnih samouprava, privrednog sektora i nevladinih organizacija.

U ovom broju Eurokaza možete pronaći autorske tekstove ministarke evropskih poslova Maide Gorčević i ambasadorke Delegacije EU u Crnoj Gori Oane Kristine Pope, kao i intervju sa ambasadorom Mađarske Jozefom Neđešijem o prioritetima aktuelnog mađarskog predsjedavanja EU.

Takođe, možete pročitati tekst o Planu rasta za Zapadni Balkan, kao važnom instrumentu za sprovođenje ključnih reformi na evropskom putu i ubrzanje ekonomskog rasta.

U ovom broju analiziramo rezultate izbora za Evropski parlament i njihov značaj za prilike na Balkanu, govorimo o usvajanju Akta o slobodi medija i Digital services acta u Evropskom parlamentu, te njihovom inkorporiranju u crnogorski zakonodavni sistem, a bavimo se i koristima koje će Crnoj Gori donijeti članstvo u EU4Health programu.

U Eurokazu govorimo i o kandidaturi Nikšića za titulu evropske prijestonice kulture u 2030. godini, a predstavljamo i rezultate projekta DUE MARI koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020, koji sufinansira Evropska unija, a čiji je cilj promocija regije Južnog Jadrana i sjevernog Jonskog mora i zajednička valorizacija prirodnih i kulturnih bogatstava ovog područja.

Takođe, u 14. broju Eurokaza, možete pročitati tekst o biciklizmu kao rješenju za mnoge društvene probleme i o realizaciji „Evropskog đira“ kojim je Crna Gora pokazala da istinski njeguje evropske vrijednosti.

Časopis izlazi svakih šest mjeseci i dostupan je na internet stranicama i mrežama Ministarstva evropskih poslova i eu.me.

Četrnaesti broj Eurokaza možete preuzeti ovdje.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

Gorčević na Globsec Forumu: Nastavak proširenja važan za sigurnost EU

0
„Ukoliko želite sigurnu Evropu, potrebno vam je proširenje na Zapadni Balkan, kao i Ukrajinu i Moldaviju“, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević u...

Gorčević u Pragu: Crna Gora prekinula stagnaciju politike proširenja

0
Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je na marginama Globsec Foruma u Pragu imala niz bilateralnih sastanaka sa kolegama iz EU institucija i država članica...

Druga radionica za pripremu predloga projekata na Programu prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora...

0
Upravljačko tijelo i Struktura Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora 2021-2027, uz tehničku podršku Zajedničkog tehničkog sekretarijata Programa, organizuju drugu radionicu na temu „Priprema predloga...

Četiri crnogorska partnera podržana kroz Restriktivni poziv programa Interreg Evropa

0
Crnogorske institucije i organizacije ostvarile su učešće u četiri od ukupno 54 projekta odobrena  u okviru Restriktivnog poziva programa Interreg Evropa i time su...

Evropa se okreće biciklu kao rješenju za mnoge društvene probleme

0
Od početka 21. vijeka, Evropa se suočava sa sve većim klimatskim, zdravstvenim i ekonomskim izazovima, koji se međusobno prepliću i usložnjavaju. Zagađenje i toplotni...