Naslovnica Info Press info U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar. Na konferenciji su predstavljene mogućnosti koje EU pruža u dijelu finansijske podrške za unapređenje preduzetništva.

Otvarajući konferenciju, šef Sektora za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom istakao je da mikro, mala i srednja preduzeća predstavljaju okosnicu privrede, te da bi se priveda razvijala, ova preduzeća moraju da imaju dobre uslove za rad, i fer i jednak tretman.

„Prepreke sa kojima se suočava poslovna zajednica treba eliminisati i EU će im u tom dijelu pružiti snažnu podršku i obezbjediti finansiranje iz Plana rasta za Zapadni Balkan“, poručio je Engstrom.

Podrška mikro, malim i srednjim preduzećima stiže i od opštine Bar. Rukovoditeljka Odjeljenja za EU projekte u tom gradu Ana Živanović poručila je da su spremni da pruže punu podršku lokalnoj privredi na unapređenju znanja i kompetencija, kako bi kao budući aplikanti lakše došli do podrške EU.

„Projekti koji se finansiraju iz EU fondova su konkretan instrument podrške kojim naše standarde približavamo evropskim. Kada budemo članica EU, imaćemo značajnije mogućnosti za povlačenje sredstava, jer ćemo tada imati pristup i strukturnim fondovima“, poručila je Živanović.

Konferenciji je prisustvovalo oko 30 privrednika, koji su imali priliku da saznaju više konkretnih informacija o EU fondovima, dostupnim ovoj ciljnoj grupi. Projektni menadžer u Ministarstvu evropskih poslova Dragan Đurišić predstavio je Program EU Interreg IPA Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora, u okviru kojeg je raspisan prvi poziv za mikro i mala preduzeća, vrijedan 3 miliiona eura. U ovom pozivu, iz naše države, mogu učestvovati mikro i mala preduzeća koja posluju u Herceg Novom, Kotoru, Tivtu, Budvi, Baru, Ulcinju, Cetinju, Danilovgradu, Nikšiću, Podgorici, Tuzima i Zeti.

„Finansijska podrška se odobrava za razvoj i prilagođavanje poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, podsticanje razvoja lokalnih mikro i malih preduzeća, sa snažnim naglaskom na uvođenje novih proizvoda ili procesa, razvoj pilot akcija i novih poslovnih rješenja, uz istovremeno unapređenje njihove prekogranične poslovne saradnje. Evropskim sredstvima može se sufinansirati do 85% ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos granta može biti 200 hiljada eura“, kazao je Đurišić.

Načelnica Direkcije za programiranje i implementaciju EU fondova u Ministarstvu ekonomskog razvoja Rosanda Jocović je tokom svoje prezentacije pojasnila da je EU za sektor Konkurentnost i inovacije u IPA I i IPA II perspektivi (2007-2020) opredijelila 24,3 miliona EUR kroz programe finansijske i savjetodavne podrške privredi, kao i aktivnosti jačanja administrativnih kapaciteta institucija nadležnih za kreiranje i implementaciju politika za razvoj MSP i inovacije.

„EU je podržala uspostavljanje portala www.biznis.gov.me i uspostavljanje Jedinstvene kontakt tačke za usluge kojima koordinira Ministarstvo ekonomskog razvoja, a koji pružaju informacije o dostupnoj finansijskoj i nefinansijskoj podršci za privatni sektor, kao i korisne informacije o regulatornim uslovima za registraciju biznisa i pristup i pružanje usluga“, navela je Jocović.

Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ organizovana je uoči početka Sajma preduzetništva, koji opština Bar organizuje četvrtu godinu za redom. Na sajmu, koji traje do nedjelje, biće predstavljen rad i proizvodi 30-tak lokalnih preduzetnika.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...

Održan info dan projekta EmBRACE: Prilika za saradnju preduzeća iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine...

0
U Podgorici je održan info dan povodom predstavljanja projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness) usmjerenog na podsticanje saradnje mikro i malih preduzeća...