Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju SAOPŠTENJE: Održana konferencija „Pet godina pristupnih pregovora - što smo postigli“

SAOPŠTENJE: Održana konferencija „Pet godina pristupnih pregovora – što smo postigli“

Povodom obilježavanja pet godina od zvaničnog početka pristupnih pregovora, Ministarstvo evropskih poslova Crne Gore, organizovalo je danas konferenciju „Pet godina pristupnih pregovora- što smo postigli“.

Konferenciju su otvorili ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Ajvo Orav.

Ministar Pejović je istakao da broj ljudi i institucija uključenih u pregovore najbolje pokazuje koliko je proces koji vodimo širok i kakav značajan on ima za Crnu Goru.
Poručio je da su proteklih pet godina za Crnu Goru bile period značajnih i temeljitih društvenih promjena zahvaljujući kojima je napravljen ogroman iskorak.

“Siguran sam da smo za ovih pet godina značajno osnažili temeljna prava, unaprijedili uslove za obrazovanje i mobilnost, osigurali bolji kvalitet proizvoda i usluga i veću sigurnost građana, uspostavili bolje standarde za razvoj privrede, stvorili bolje uslove za domaće proizvođače, sigurniji saobraćaj, kvalitetnije snabdijevanje energijom, zdraviju i očuvaniju životnu sredinu”, poručio je ministar.

Govoreći o novom kontekstu i pristupu po kojem Crna Gora pregovara, ministar je istakao da više ne pregovaramo samo puko prenošenje pravne tekovine i ispisivanje zakona nego danas dokazujemo da sistem već proizvodi rezultate u praksi što zahtijeva vrijeme. “Kao država regiona koja je najbliža članstvu, i u tom segmentu predvodnik regiona, naša je uloga još zahtjevnija i odgovornija, kako prema našim građanima, tako i prema okruženju i evropskim partnerima. No, svojom odlučnošću i posvećenošću, Crna Gora dokazuje da je dorasla ovom istorijskom zadatku”, poručio je ministar Pejović.

Ambasador Orav je poručio da proces proširenja donosi novu snagu Evropskoj uniji i pomaže unapređenju kvaliteta života u zemljama koje pristupaju. Istakao je da se EU raduje zajedničkoj budućnosti sa Crnom Gorom.
„Stabilan napredak koji zemlja ostvaruje u pregovorima o proširenju svjedoči tome da se predan rad isplati i da reforme garantuju da će proces teći dalje“, poručio je ambasador.
On je takođe, ukazao da su EU, njena pravna tekovina, kao i politika proširenja vremenom evoluirali, te da je kao rezultat toga, proces postao zahtjevniji nego u prethodnim rundama proširenja, ali da nastavlja da bude vođen principom sopstvenih zasluga.

U panelu pod nazivom: „Rezultati reformi – pogled iz drugog ugla”, predstavnici Evropske komisije, nevladinih organizacija, akademske i poslovne zajednice su razmijenili mišljenja o rezultatima koje je Crna Gora ostvarila tokom pet godina vođenja pristupnih pregovora, kao i o predstojećim obavezama i izazovima na putu prema punopravnom članstvu u EU. Na panelu su govorili Tomas Haglajtner, vršilac dužnosti šefa Jedinice za Crnu Goru u Generalnoj direkciji EK za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Jovana Marović, izvršna direktorka NVO Politikon, Svetlana Vuksanović, predsjednica Unije poslodavaca Crne Gore i dr Aneta Spaić, profesorica na Pravnom fakultetu.

Konferencija je organizovana u saradnji sa u saradnji s Projektom tehničke podrške „Jačanje kapaciteta crnogorske uprave za proces pristupanja EU i korištenje IPA II instrumenta koji je finansiran je od strane Evropske unije.

Video i foto materijal sa konferencije je dostupan na serveru Vlade.

Ovdje možete preuzeti uvodno obraćanje ministra Pejovića. ( preuzmite )

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...