Naslovnica Info Press info Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

Poziv mikro i malim preduzećima za prekograničnu saradnju u okviru projekta EmBRACE

Ministarstvo evropskih poslova obavještava zainteresovanu javnost da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) raspisala Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata usmjerenih na saradnju mikro i malih preduzeća u pograničnom području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u okviru Fonda projekata malih vrijednosti (Small Project Fund – SPF), projekta EmBRACE (Enhancing MSEs sustainaBle gRowth And CompEtitiveness).

Po prvi put na ovom programskom području, mikro i mala preduzeća na raspolaganju imaju ukupno 8.725.324,36 eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA III, od čega je kroz prvi poziv raspoloživo 3.000.000,00 eura.

Šta se može finansirati kroz projekat?

Finansijska podrška će se opredijeliti za razvoj i prilagođavanje poslovnih modela, proizvoda, usluga i procesa, podsticanje razvoja lokalnih mikro i malih preduzeća, sa snažnim naglaskom na uvođenje inovacija, proizvoda ili procesa, razvoj pilot akcija i novih poslovnih rješenja, uz istovremeno unapređenje njihove prekogranične poslovne saradnje.

Evropskim sredstvima može se sufinansirati do 85 % ukupne vrijednosti projekta, pri čemu najviši iznos evropskih sredstava koji je moguće ostvariti po projektu male vrijednosti iznosi 200.000,00 eura.

Svaki predlog projekta male vrijednosti treba da obuhvati saradnju najmanje dva (2), a najviše četiri (4) projektna partnera odnosno krajnja korisnika iz različitih zemalja u okviru programskog područja. Pritom, jedan od partnera mora imati sjedište na području Evropske unije. Saradnja partnera iz sve tri (3) zemlje članice programskog područja bodovaće se sa dodatnih 5 poena.

Postupak prijavljivanja

Rokovi i detalji o postupku dostavljanja prijava navedeni su u Guidelines for MSEs as Final Recipients (GfA).

Rok za dostavljanje predloga projekata je 17. septembar 2024. 

Dodatne informacije i dokumenti vezani uz prvi poziv projekta EmBRACE dostupni su ovdje. Detaljnije informacije o projektu EmBRACE potražite na zvaničnim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Prijave za učešće u projektu predaju se putem internet platforme projekta na linku https://cbchb.eu/application/.

Projekat EmBRACE i svi detalji javnog poziva biti će predstavljeni na inicijalnoj konferenciji u Splitu 3. jula 2024. godine. Nakon toga će uslijediti informativne radionice za preduzetnike prema sljedećem rasporedu:

4. jul: Mostar

10. jul: Tuzla,

11. jul: Slavonski Brod

16. jul: Podgorica.

Zainteresovani se mogu prijaviti za učešće na inicijalnoj konferenciji i tematskim radionicama na temu Prvog poziva ovdje.

Projekat se sprovodi u sklopu Interreg VI-A IPA programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2021-2027, i ima za cilj da podstakne kontinuirani rast i unapređenje konkurentnosti mikro i malih preduzeća u pograničnom području ove tri zemlje.

Za dodatne informacije, zainteresovani preduzetnici se mogu obratiti na embrace@hamagbicro.hr.

Saopštenja

EU opredijelila 75 miliona eura za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori 

0
Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je danas Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku,...

Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

0
Predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) rotira se među državama članicama svakih šest mjeseci. Tokom tog perioda, zemlja koja predsjedava vodi sastanke Savjeta EU-a i...

Otpočet rad na ispunjenju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24

0
Glavni pregovarač Predrag Zenović i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja Bojan Božović sastali su se danas sa šeficama pregovaračkih radnih grupa za...

Opština Nikšić podržana kroz program URBACT IV

0
Opština Nikšić učestvovaće u jednoj od ukupno 10 mreža programa međuregionalne saradnje URBACT IV, koje su odobrene na današnjem sastanku Odbora na nadgledanje ovog...

Finansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

0
Usklađivanje i dostizanje standarda EU korištenjem pretpristupnih fondova je ključno za proces integracije Crne Gore, istaknuto je na sastanku IPA sektorskih nadglednih odbora održanim...