Naslovnica Info Press info U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

U Briselu održani Dani makroregionalnih strategija i morskih basena

Dani makroregionalnih strategija i morskih basena održani su 12. i 13. juna u Briselu pod sloganom „Strategije za saradnju’“, uz učešće delegacije Ministarstva evropskih poslova Crne Gore.

Ovaj događaj, organizovan od strane Generalnog direktorata za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) i Generalnog direktorata za pomorstvo i ribarstvo (DG MARE), okupio je predstavnike brojnih institucija i predstavnika civilnog društva iz zemalja EU, ali i kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Događaj je organizovan sa ciljem da  promoviše saradnju i razmjenu iskustava između ključnih aktera četiri makroregionalne strategije Evropske unije (Alpska, Dunavska, Jadransko-jonska, Baltička) i tri strategije morskih basena (Atlantik, Zapadni Mediteran i Crno more).

Kroz interaktivne radionice razmatrana su aktuelna pitanja i uspješne prakse na brojne teme, kao što su klimatske promjene, inovacije, regionalni potencijal, proširenje EU i aktivizam civilnog društva. Na događaju su učestvovali Elisa Fereira, komesarka za koheziju i reforme, Themis Christophidou, generalna direktorica Direktorata za regionalnu saradnju u Evropskoj komisiji (DG REGIO) i Charlina Vitcheva, generalna direktorica Direktorata za pomorske poslove i ribarstvo u Evropskoj komisiji (DG MARE).

Christophidou je na otvaranju događaja poručila da, ako želimo da stignemo do cilja brzo, treba da idemo sami, ali ako želimo da stignemo daleko, treba da udružimo snage i djelujemo zajedno. Vitcheva je istakla da se prvi put organizuje događaj koji uključuje svih sedam strategija na nivou EU i da se time šalje jasna poruka o značaju makroregiona i saradnje u svim sferama djelovanja kako u drzavama članicama tako i u zemljama koje nijesu članice EU.

Komesarka Fereira je prilikom obraćanja na završnom panelu naglasila da evropski izazovi sa kojima se svi suočavamo zahtijevaju snažniju saradnju između makroregiona kao i da je neophodno primjenjivati sektorski pristup prilikom rješavanja trenutnih i budućih izazova. Makroregionalne strategije imaju važnu ulogu u procesu proširenja te da je tokom predsjedavanja Slovenije i Austrije Dunavskom strategijom ovo pitanje bilo u fokusu.

Događaju su prisustvovali predstavnici Ministarstva evropskih poslova, a vođa delegacije bila je načelnica Direkcije za horizontalna pitanja i makroregionalnu saradnju Tatjana Bošković.

Drugog dana održan je sastanak nacionalnih koordinatora Strategije Evropske unije za Dunavski region. Tokom sastanka razmatrane su tekuće i buduće aktivnosti u okviru austrijskog predsjedavanja strategijom.

Na sastanku su, takođe, analizirana dokumenta koja treba da doprinesu efikasnijoj implementaciji Dunavske strategije, a u fokusu su trenutnog predsjedavanja strategijom i odnose se na politiku proširenja, kohezionu politiku kao i na uspostavljanju Mreže dunavskih organizacija za mlade.

Bošković je poručila da je Crna Gora na prekretnici puta pridruživanja EU imajući u vidu da iščekujemo pozitivan izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24, te da učešće Crne Gore u makroregionalnim strategijama olakšava proces pridruživanja i pripremanja za korišćenje dostupnih evropskih fondova.

Saopštenja

EU opredijelila 75 miliona eura za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori 

0
Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je danas Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku,...

Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

0
Predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) rotira se među državama članicama svakih šest mjeseci. Tokom tog perioda, zemlja koja predsjedava vodi sastanke Savjeta EU-a i...

Otpočet rad na ispunjenju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24

0
Glavni pregovarač Predrag Zenović i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja Bojan Božović sastali su se danas sa šeficama pregovaračkih radnih grupa za...

Opština Nikšić podržana kroz program URBACT IV

0
Opština Nikšić učestvovaće u jednoj od ukupno 10 mreža programa međuregionalne saradnje URBACT IV, koje su odobrene na današnjem sastanku Odbora na nadgledanje ovog...

Finansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

0
Usklađivanje i dostizanje standarda EU korištenjem pretpristupnih fondova je ključno za proces integracije Crne Gore, istaknuto je na sastanku IPA sektorskih nadglednih odbora održanim...