Naslovnica Info Press info 38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

38 miliona eura za projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran

Za zajedničke projekte institucija i organizacija iz Italije, Albanije i Crne Gore biće opredijeljeno 38 miliona eura, od čega 31 milion čine bespovratna sredstva Evropske unije, saopšteno je na nacionalnom info danu posvećenom Pozivu za standardne projekte u okviru programa Interreg IPA Južni Jadran, koji je danas održan u Podgorici.

Otvarajući događaj, državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova i nacionalni IPA koordinator Bojan Božović istakao je da je saradnja Italije, Albanije i Crne Gore od ključne važnosti za razvoj i prosperitet naših država.

„Kroz prethodni program saradnje postavili smo čvrste temelje za zajedničku budućnost regije Južnog Jadrana, uz finansijsku podršku Evropske unije. Ovo područje, bogato istorijom, kulturom i prirodnim ljepotama, posjeduje ogroman potencijal, koji udruženim snagama možemo aktivirati i tako poboljšati kvalitet života za naše građane i građanke, rješavajući zajedničke izazove i koristeći brojne mogućnosti koje su nam na raspolaganju“, kazao je Božović.

On je podsjetio da je prethodni program prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore rezultirao sa više od 100 projekata ukupne vrijednosti oko 84 miliona eura.

„Uvjeren sam da ćemo dobiti kvalitetne prekogranične projekte usmjerene na razvoj inovacija, jačanje konkurentnosti, borbu protiv klimatskih promjena, povezanost između i unutar naših zemalja, socijalnu politiku i održivi turizam,“ naveo je Božović.

Predstavnik Regije Pulja kao upravljačkog tijela Programa Davide Marćano kazao je da poziv usmjeren na to da region Južnog Jadrana bude pametniji, zeleniji, povezaniji i društveno osnažen.

„Ohrabrujem zainteresovane korisnike iz Crne Gore da se povežu sa partnerima iz Italije i Albanije kako bi podstakli održivi razvoj i doprinijeli boljem kvalitetu života u ovom području,“ poručio je Marćano.

Predstavnici Zajedničkog sekretarijata Programa iz Barija predstavili su ciljeve Poziva, način prijavljivanja i ostale relevantne informacije u vezi sa pripremom predloga projekata.

Program Interreg IPA Južni Jadran 2021-2027 je nastavak prethodnog Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija – Albanija – Crna Gora 2014-2020. Programsko područje obuhvata italijanske regije Pulja i Molize, kao i čitave teritorije Albanije i Crne Gore.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 6. septembar 2024. godine.

Saopštenja

EU opredijelila 75 miliona eura za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori 

0
Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je danas Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku,...

Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

0
Predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) rotira se među državama članicama svakih šest mjeseci. Tokom tog perioda, zemlja koja predsjedava vodi sastanke Savjeta EU-a i...

Otpočet rad na ispunjenju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24

0
Glavni pregovarač Predrag Zenović i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja Bojan Božović sastali su se danas sa šeficama pregovaračkih radnih grupa za...

Opština Nikšić podržana kroz program URBACT IV

0
Opština Nikšić učestvovaće u jednoj od ukupno 10 mreža programa međuregionalne saradnje URBACT IV, koje su odobrene na današnjem sastanku Odbora na nadgledanje ovog...

Finansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

0
Usklađivanje i dostizanje standarda EU korištenjem pretpristupnih fondova je ključno za proces integracije Crne Gore, istaknuto je na sastanku IPA sektorskih nadglednih odbora održanim...