Naslovnica Info Press info Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

Intervju ministarke Gorčević za portal Gradski.me

Ključno je da shvatimo da je potrebno da prevaziđemo razlike i udružimo snage kako bi uspješno priveli kraju usvajanje zakona koji su dio mjerila za dobijanje IBAR-a. Nalazimo se na prekretnici pregovaračkog procesa i ne smijemo dozvoliti da taj momenat propustimo, a ako se svi odgovorno odnesu prema svom dijelu posla, sredinom juna napravićemo ključni iskorak i ući u završnu fazu pregovora, poručila je ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Gorčević je, u intervjuu za Gradski portal, istakla da je 44. Vlada Crne Gore, za nešto više od pola godine, ostvarila zapažene rezultate u mnogim poljima.

„Prije svega u oblasti vladavine prava koja je okosnica pregovaračkog procesa koji Crna Gora vodi sa EU. U tom dijelu, Vlada je bila fokusirana da, zajedno sa druge dvije grane vlasti, ispuni većinu preostalih privremenih mjerila iz poglavlja 23 i 24. U pitanju su veoma kompleksne reforme u oblasti reforme ravosuđa i medijskih sloboda, ali i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala koje su duži vremenski period bile na čekanju. U kratkom vremenskom periodu smo pokazali da Crna Gora ima stabilne institucije i da možemo da radimo zajedno, kako bismo ispunili sve potrebne uslove i osigurali da postanemo 28. država članica EU“, navodi Gorčević.

Ističe da vjeruje da će, na temelju ostvarenih rezultata, Crna Gora do kraja belgijskog predsjedavanja EU dobiti pozitivan IBAR.

„I da će to biti snažan zamajac da još intenzivnije radimo na zaokruživanju reformi koje će voditi privremenom zatvaranju pregovaračkih poglavlja i, što je još važnije, unapređenju životnog standarda i boljem kvalitetu života naših građana. Jer u konačnom, naš cilj nije formalno članstvo u EU već dostizanje kvaliteta života koji imaju razvijene države članice EU“, naglašava ministarka.

„EU želi da vidi jasnu i stabilnu političku situaciju koja neće varirati od događaja do događaja“

Podsjeća da Evropska unija prije svega želi da vidi stabilnost institucija, njihov rad koji bi bio nezavistan od drugih spoljnih uticaja.

„Samim tim EU želi da vidi jednu jasnu i stabilnu političku situaciju koja neće varirati od događaja do događaja, od zakona do zakona, ili nekih, uslovno rečeno, dnevnopolitičkih ili gorućih pitanja koja nekad mogu da se pojave. Zbog toga smatram da mi moramo raditi na tome da u okviru parlamentarne većine, ali i sa opozicijom, imamo što otvoreniji i jasniji dijalog. Takav način saradnje pokazao je da je uspjeh moguć, što su i potvrdila imenovanja u pravosuđu i uspješno organizovan popis stanovništva“, objašnjava Gorčević.

Dodaje da je važno posebnu pažnju posvetiti rješavanju svih onih pitanja koja već duži niz godina mučila crnogorsko društvo.

„Prije svega domaće pravosuđe, a to su istrage napada na novinare i rješavanje pitanja povodom istrage ratnih zločina. Pored toga, ne smijemo zaboraviti ni izbornu reformu, odnosno reformu izbornih procesa i pitanja. Sve su to potencijalni izazovi, ali vjerujem da ćemo svim tim pitanjima odgovoriti adekvatno. Fokus ove Vlade je na tri ključne oblasti – vladavina prava, ekonomija i pristupanje EU, tako da ćemo sve snage usmjeriti na što bolje rezultate“, naglašava Gorčević.

Poručuje da proširenje Vlade ne može uticati na pregovarački proces i evropski put Crne Gore.

„Članstvo Crne Gore u EU je jedan od ključnih prioriteta ove Vlade i to se neće promijeniti. Nastavićemo sa planiranom dinamikom kad je evropska integracija Crne Gore u pitanju, a prvi korak na tom putu je dobijanje pozitivnog Izvještaja o ispunjenju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR). Dobijanje IBAR-a znači da možemo početi da zatvaramo poglavlja koja imaju internu spremnost i predstavlja ulazak u završnu fazu pregovora. Mi planiramo da u kratkom roku zatvorimo više poglavlja. Najkasnije do proljeća sljedeće godine planiramo da zatvorimo do 10 poglavlja, a svakako imamo i ambiciozne planove da u najkraćem mogućem roku zatvorim sva poglavlja. Naravno, preduslov za to je dobijanje pozitivnog IBAR-a za poglavlja 23 i 24.“, objašnjava ministarka Gorčević.

Cilj je, kako kaže, da Crna Gora do 2028. postane članica EU.

„Naša ambicija i naš cilj je da Crna Gora postane punopravna članica do 2028. godine. Od strane pojedinih inostranih adresa smo dobijali ohrabrenja da je to moguće čak i prije 2028. Međutim, suština procesa nije u datumu nego u činjenici da mi, kao država kandidat budemo spremni za članstvo u EU. Ključni cilj ove Vlade je da ispunimo sve uslove i postignemo internu spremnost do 2027. godine, i radićemo predano da ga ostvarimo. Ipak, pregovarački proces je dvosmjeran, pa nam je tako za punopravno članstvo u Uniji potrebna verifikacija, odnosno podrška svih država članica EU, što sa aspekta same administracije zna da bude zahtjevno i sporo, ali to je proces na koji ne možemo uticati“, navodi Gorčević.

Bitno je, ističe, da građani znaju da Vlada neumorno radi na ostvarenju ciljeva.

„Radimo neumorno i dajemo svoj maksimum da ispunimo sve što se od Crne Gore traži u pregovaračkom procesu. Ovo je proces cijelog društva i svi imamo svoj dio odgovornosti. Crna Gora ima opšti društveni konsenzus po pitanju našeg evropskog puta, a sad je vrijeme da tu opredijeljenost svi pokažemo i na djelu“, poručuje ministarka.

„18 godina nakon obnove nezavisnosti Crna Gora je spremna da napravi ključni korak ka evropskoj budućnosti„

Ministarka Gorčević je govorila i o značaju Dana nezavisnosti Crne Gore, te njegovim tekovinama.

„21. maj je za mene poseban datum, dan kada je Crna Gora ispisala novu stranicu svoje istorije i za njega me veže posebna emocija. Ove godine slavimo 18 godina obnove nezavisnosti i mislim da je Crna Gora mnogo zrelija i konačno spremna da napravi ključni korak ka svojoj evropskoj budućnosti. Crna Gora može da ima snažne institucije koje su nužan uslov za stvaranje moderne evropske države. Možemo da imamo državu zasnovanu na vladavini prava, gdje će građani i građanke imati životni standard kao u bilo kojoj državi EU i neće imati potrebu da odlaze u potrazi za boljim životom“, uvjerena je Gorčević.

Dodaje da je upravo zato ova Vlada od prvog dana bila posvećena oživljavanju pregovaračkog procesa i vraćanju podrške Brisela i država članica.

„Stavili smo evropsku agendu na vrh liste prioriteta. Intenzivno smo radili na prevazilaženju izazova i ubrzanju procesa. Na dobijanje IBAR-a gledamo kao na podstrek za efikasniji i bolji rad kojim ćemo premostiti zastoj u pregovaračkom procesu koji je trajao duži niz godina. U poslednjih pola godine predano smo, osim na IBAR-u, radili i na mapiranju poglavlja koja imaju ili su blizu interne spremnosti za zatvaranje, ali smo i dali sve od sebe da na vrijeme isporučimo Reformsku agendu kako bi iskoristili sredstva iz Plana rasta“, zaključuje ministarka Gorčević.

PORTAL GRADSKI.ME 

Saopštenja

EU opredijelila 75 miliona eura za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori 

0
Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je danas Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku,...

Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

0
Predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) rotira se među državama članicama svakih šest mjeseci. Tokom tog perioda, zemlja koja predsjedava vodi sastanke Savjeta EU-a i...

Otpočet rad na ispunjenju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24

0
Glavni pregovarač Predrag Zenović i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja Bojan Božović sastali su se danas sa šeficama pregovaračkih radnih grupa za...

Opština Nikšić podržana kroz program URBACT IV

0
Opština Nikšić učestvovaće u jednoj od ukupno 10 mreža programa međuregionalne saradnje URBACT IV, koje su odobrene na današnjem sastanku Odbora na nadgledanje ovog...

Finansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

0
Usklađivanje i dostizanje standarda EU korištenjem pretpristupnih fondova je ključno za proces integracije Crne Gore, istaknuto je na sastanku IPA sektorskih nadglednih odbora održanim...