Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Pejović – Ahmetaj: Crnogorski uspjesi su podsticaj za Kosovo na putu prema...

Pejović – Ahmetaj: Crnogorski uspjesi su podsticaj za Kosovo na putu prema EU

Naučene lekcije iz pregovaračkog procesa i podrška Crne Gore u pristupanju EU, veoma su značajni za dalji put Kosova prema članstvu u EU, istaknuto je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića i ministarke za evropske integracije Kosova Mimoze Ahmetaj.
  
Ministarka Ahmetaj je podsjetila da je Kosovo nedavno usvojilo Agendu evropskih reformi koja obuhvata 22 prioriteta te države u procesu pridruživanja EU i naglasila da su reforme koje je Crna Gora ostvarila odličan putokaz na evropskom putu, a crnogorski uspjesi podsticaj za Kosovo i ostale države regiona da intenziviraju rad na evropskom putu.
v54v55Ministar Pejović je upoznao sagovornicu s aktuelnim stanjem u pregovaračkom procesu istakavši da je za pet godina vođenja pregovora Crne Gora ostvarila značajno prilagođavanje svog zakonodavnog i institucionalnog sistema evropskom, te da je primjena novih rješenja već počela da daje rezultate u praksi. Ministar je poručio da će Crna Gora svoje znanje i iskustvo iz procesa pristupanja staviti na raspolaganje kolegama iz kosovskih institucija, kao što je to uradila i u slučaju drugih država iz regiona.
 
Posjeta je bila prilika da se razmotri saradnja u oblasti evropske integracije koja je proteklih godina bilježena na operativnom nivou i da se sagledaju planovi za ubuduće. U tom smislu naglašena je važnost što skorijeg potpisivanja Sporazuma o saradnji u oblasti evropske integracije između dvije države.
Sagovornici, takođe, su razmijenili mišljenja o postojećim mehanizmima bilateralne i regionalne saradnje i razmotrili mogućnosti unapređenja kontakata na putu dalje integracije i dostizanja zajedničkog cilja odnosno članstva u EU, na političkom i tehničkom nivou.
 
Takođe, obostrano je istaknuto zadovoljstvo iskorištenošću sredstava iz Ipe 2011-2013, gdje su, kroz devet projekata povučena sredstva u iznosu od 3,7 miliona eura. Ocijenjeno je da su ugovoreni projekti doprinijeli poboljšanju upravljanja vodnim resursima, održivom ekonomskom razvoju i podsticanju zapošljavanja, održivošću turističkih modela zasnovanih na prirodnim i kulturnim vrijednostima, unapređenju biodiverziteta, jačanju saradnje i zajedničkih inicijativa usmjerenih na mlade i turizam, kao i na preduzetništvo u industriji turizma.
Ministri Pejović i Ahmetaj su istakli odlučnost dvije države da na najbolji način iskoriste 9,7 miliona eura koji su opredijeljeni iz Ipe 2014-2020. poručivši da će Crna Gora i Kosovo nastojati da zajedničkim aktivnostima doprinesu promovisanju zapošljavanja, zaštite životne sredine, kao i podsticanju turizma i kulturnog i prirodnog nasljeđa.
 
Tokom sastanka sa članovima Komisije za evropske integracije razmijenjena su mišljenja o iskustvima i daljim obavezama dvije države u procesu pristupanja EU, kao i mogućnostima za intenziviranje saradnje u procesu evropske integracije.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...