Naslovnica Info Press info Evropskim đirom građani Mojkovca i Berana obilježili Dan Evrope

Evropskim đirom građani Mojkovca i Berana obilježili Dan Evrope

„Evropa je sinonim demokratskih vrijednosti, gdje je demokratija suštinski stub našeg evropskog identiteta; zaštita manjina i ljudskih prava, nediskriminacija, medijski pluralizam, vladavina prava, neki su samo od zaštitnih znakova. Kao građani države koja je kandidat za ulazak u EU, danas je prilika da obnovimo našu predanost jačanju saradnje i dijaloga unutar Evrope i sa ostatkom svijeta“, poručio je potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić.

On je, danas u Mojkovcu, govorio na manifestaciji „Evropski đir“, kojom je nastavljeno obilježavanje Dana Evrope u više crnogorskih opština.

Potpredsjednik Šćekić je poručio da Dan Evrope podsjeća na važnost međukulturnog dijaloga i razumijevanja, te da kroz razmjenu ideja, kultura i iskustava, gradimo mostove između naših naroda i jačamo povezanost među građanima na našem kontinentu.

„Neka nam ovaj dan bude podsjetnik da smo jači kada djelujemo zajedno, s poštovanjem prema različitostima i otvorenošću prema budućnosti koju gradimo zajedno. Ovo je inspiracija za dalje zalaganje za mir, prosperitet i solidarnost unutar našeg kontinenta i izvan njega. Moramo se zalagati za stvaranje što uređenijeg sistema unutar same države kako bi kao punopravna članica EU zasijala u pravom sjaju“, poručio je Šćekić.

Predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić je kazao da obilježavanjem Dana Evrope, lokalna uprava želi da našim građanima približi proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, benefite i obaveze koje to sa sobom nosi, kao i informisanje o promjenama koje će se dogoditi na putu do punopravnog članstva.

„Smatram da su madi ljudi jako važni za proces evropskih integracija, te da je neophodn da se čuje i njihov glas. Zajedničkim snagama, a uz podršku države, želimo da svakodnevno mladim ljudima pružimo znanja i informacije o EU i pregovaračkom procesu““, poručio je Delić.

Programska menadžerka za regionalnu saradnju u Delegaciji EU Valentina di Sebastiano je kazala da Dan Evrope označava rođenje ideje ujedinjene Evrope.

„Na današnji dan, slavimo principe mira, jedinstva i solidarnosti u Evropi koji definišu Evropsku uniju. To je dan kada razmatramo dostignuća EU i optimistički gledamo u budućnost“, kazala je di Sebastiano.

Ona je istakla da današnja proslava u Mojkovcu pokazuje da dijelimo zajendičku viziju da Crna Gora postane dio porodice EU u vrlo skoroj budućnosti.

„Vidim da najmlađi Mojkovčani već dobro poznaju EU i spremni su da kroz igru proslave naše zajendičke, evropske vrijednosti“, kazala je ona.

Evropski đir u Mojkovcu, obogatila su djeca iz vrtića „Jevrosima Jevra Rabrenović“ plesnim tačkama i interaktivnim zabavnim saržajem na trgu Ljubomira Bakoča.

Više fotografija iz Mojkovca pogledajte na ovom linku.

Evropski đir stigao i do Berana 

U okviru Evropskog đira u Beranama, glavna gradska ulica oživjela je uz nastupe učenika Škole za osnovno muzičko obrazovanje i kulturno-umjetničkog društva „DUGA“, koji su svojim programom dodatno obogatili ovu proslavu. Organizovano je i slikanje na temu “Evropa i ja”, na glavnoj gradskoj ulici na kojem su učestvovali učenici osnovnih škola.

U Beranama je, takođe, u Polimskom muzeju održana debata na temu „Članstvo Crne Gore u EU će pozitivno uticati na očuvanje crnogorske tradicije i identiteta“, koju su vodili članovi debatnog kluba Gimnazije „Panto Mališić“.

Tom prilikom vršiteljka dužnosti generalne direktorice za pristupanje Crne Gore EU i pravnu tekovinu EU u Ministarstvu evropskih poslova Jovana Dragović je kazala da je 44. Vladi Crne Gore evropska budućnost  prioritetan cili, što potvrđuje konkretnim koracima i rezultatima.

„Za 6 mjeseci rada Vlade ispunjen je značajan broj privremenih mjerila u poglavijima 23 i 24, nakon duge stagnacije u ovom procesu, a koje vode do dobijanja IBAR-a na predstojećoj Međuvladinoj konferenciji.

Ona je podsjetila na neke od rezultata koji su ostvareni u posljednjih pola godine, a koji se odnose na izbor nedostajućih članova Sudskog savjeta, izbor sudije Ustavnog suda i Vrhovnog državnog tužioca, čijim izborom je izvršena deblokada pravosudnog sistema, te ukazala na donošenje više zakona koji su u potpunosti usklađeni sa pravnom tekovinom EU i koji, vode ka kvalitetnijem i uređenijem društvu kojem stremimo.

„Sve ovo i još mnogo rada nakon toga, trasira još izvjesniji put ka članstvu u porodici evropskih naroda do 2028. godine.  Ubijeđeni smo da će Crna Gora članstvom EU preuzeti ne samo univerzalne vrijednosti zajedništva, slobode i solidarnosti – ne samo nominalno, već funkcionalno sve vrijednosti koje služe prosperitetu i boljitku svih njenih građana, kao što su i ekonomska stabilnost i društvo jednakih šansi za sve nas“, poručila je Dragović.

Predsjednik Opštine Berane Vuko Todorović je kazao da, u ime te opštine želi da pošalje snažnu poruku o spremnosti lokalne administracije u procesu pridruživanja EU, za dobrobit građana i ispunjeniji i kvalitetniji život.

„U proteklom periodu koristili smo mogućnosti koje su nam dostupne kroz evropske fondove, u cilju stvaranja povoljnijeg poslovnog ambijenta, unapređenja infrastrukturnih kapaciteta, postizanja konkretnih promjena na bolje za naše građane. Realizovani su značajni projekti koji su podigli svijest građana o mogućnostima i benefitima koje nam donosi proces pristupanja EU ali i najavili ono što slijedi, nakon pristupanja. Nemam dilemu da je budućnost naše djece u zajendici ekonomskog blagostanja“, kazao je Todorović.

Predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Margarida Mariguesa je kazala da EU i Ministarstvo evropskih poslova ove godine podržavaju 9 opština u Crnoj Gori u organizaciji proslava povodom Dana Evrope.

„Veliko je zadovoljstvo biti danas u Beranama, kako bi proslavili Dan Evrope sa živopisnom zajednicom ovog prelijepog grada. Želim da se zahvalim Opštini što je organizovala današnje svečanosti, koje su bile u duhu Evrope i da istaknem da će EU nastaviti da podržava sve opštine na ovom putu“,  poručila je Mariguesa.

Evropski đir je inicijativa kroz koju više opština u Crnoj Gori proslavlja dan Evrope, a koji se organizuje uz podršku Ministarstva evropskih poslova i Delegacije EU a u okviru EU4ME projekta.

MINISTARSTVO EVROPSKIH POSLOVA

Saopštenja

EU opredijelila 75 miliona eura za pet infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori 

0
Operativni odbor Zapadnobalkanskog investicionog okvira (WBIF) odobrio je danas Crnoj Gori, na sastanku održanom u Londonu, šest grantova za zaštitu životne sredine i energetiku,...

Mađarska preuzela predsjedavanje Savjetom Evropske unije

0
Predsjedavanje Savjetom Evropske unije (EU) rotira se među državama članicama svakih šest mjeseci. Tokom tog perioda, zemlja koja predsjedava vodi sastanke Savjeta EU-a i...

Otpočet rad na ispunjenju završnih mjerila u poglavljima 23 i 24

0
Glavni pregovarač Predrag Zenović i pregovarač za Klaster 1 – Temeljna poglavlja Bojan Božović sastali su se danas sa šeficama pregovaračkih radnih grupa za...

Opština Nikšić podržana kroz program URBACT IV

0
Opština Nikšić učestvovaće u jednoj od ukupno 10 mreža programa međuregionalne saradnje URBACT IV, koje su odobrene na današnjem sastanku Odbora na nadgledanje ovog...

Finansijska podrška EU ključna za evropsku integraciju Crne Gore

0
Usklađivanje i dostizanje standarda EU korištenjem pretpristupnih fondova je ključno za proces integracije Crne Gore, istaknuto je na sastanku IPA sektorskih nadglednih odbora održanim...