Naslovnica Press info Press IPA Ministar Pejović u radnoj posjeti Herceg - Novom: Značajan napredak u korištenju...

Ministar Pejović u radnoj posjeti Herceg – Novom: Značajan napredak u korištenju evropskih fondova

Opština Herceg-Novi je u poslednje dvije godine značajno unaprijedila kapacitete za bavljenje evropskim fondovima i na taj način osigurala dodatnih gotovo milion eura za razne aktivnoti iz domena evropskih poslova, ocijenjeno je tokom sastanka ministra evropskih poslova Aleksandra Andrije Pejovića s potpredsjednikom opštine Herceg-Novi Draganom Jankovićem.

Tako je, kroz program koji Crna Gora ima s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, Herceg Novi povukao pola miliona eura za dva značajna projekta unapređenja turističke ponude na Kanli kuli kroz 3D vizuelizaciju i najnovije muzejske tehnologije, kao i izgradnju avanturističkog parka na Orjenu.

v35Pored toga, kroz program Evropa za građane, Herceg Novi je obezbijedio gotovo 400 hiljada eura za projektne akivnosti povezivanja s drugim evropskim gradovima, razne seminare, međunarodne forume i javne kampanje za teme od značaja za građane.

Ministar Pejović je iskazao zadovoljstvo što je izgradnjom kapaciteta za bavljenje evropskim fondovima, Herceg Novi uspio privući i sredstva drugih donatora, poput UNDP-ja i Japanske ambasade.

Ministar je poručio da su, u narednom sedmogodišnjem periodu, prilike za prekogranično i transancionalno povezivanje Opštine Herceg-Novi s regionalnim i evropskim partnerima brojne, i posebno ukazao na mogućnosti koje se pružaju u okviru programa s Italijom i Albanijom gdje je na raspolaganju 25 miliona eura i budućim programima kao što su Dunavski i Jadransko – Jonski.

Potpredsjednik Opštine Dragan Janković je istakao da je angažovanje lokalnih zajednica motiv više za aktivniju ulogu lokalnih struktura i stanovništva. Istakao je važnost jačanja kapaciteta, kako za pripremu uspješnih projekata i apliciranje na pozive u okviru pretpristupnih fondova, tako i za njihovu uspješnu realizaciju. Poručio je da aktivna lokalna uprava predstavlja okvir za ubrzanje integracije čiji je prevashodni cilj smanjivanje postojećih razlika, povećanje nivoa razvijenosti prekograničnih regiona, kao i unapređivanje sveukupnih kulturnih, socijalnih, ekoloških, obrazovnih, zravstvenih i naučnih perspektiva među lokalnim i regionalnim zajednicama.

Na sastanku s potpredsjednikom Opštine Draganom Jankovićem, takođe je bilo riječi o ulozi lokalnih samouprava u procesu pristupanja i pripremi za buduće članstvo u EU. Ministar Pejović je posebno ukazao na ulogu lokalnih samouprava i obaveza opštine Herceg Novi u dijelu sprovođenje obaveza iz poglavlja 27. Životna sredina, koje predstavlja jednu od najzahtjevnijih politika Evropske unije u procesu pristupnih pregovora. 

 
 
    

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...