Naslovnica Press info Press Pregovori o pristupanju Ministar Pejović u Sarajevu: Regionalna saradnja i podrška EU ključni za dinamičniji...

Ministar Pejović u Sarajevu: Regionalna saradnja i podrška EU ključni za dinamičniji ekonomski rast i razvoj regiona

d7d8

Ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović boravio je u dvodnevnoj posjeti Sarajevu gdje je učestovao na trećoj Konferenciji o koordinaciji donatora strategije Jugoistočna Evropa 2020 u organizaciji Savjeta za regionalnu saradnju i na panelu Izazovi proširenja i regionalna saradnja koji je organizovan na Fakultetu političkih nauka.

Na Konferenciji o koordinaciji donatora Strategije Jugoistočna Evropa 2020 ukazano je na važnost usklađenosti različitih izvora finansiranja razvojnih projekata u regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović, je naglasio da je koordinirano djelovanje ključno za dalje unapređenje regionalne saradnje i posebno istakao značaj ekonomskog razvoja za intenziviranje procesa evropske integracije, kao ključnog strategijskog opredjeljenja država regiona.

Otvorivši panel pod nazivom Ekonomski razvoj: potrebe i prioriteti u regionu, ministar Pejović je ukazao na potrebu da sva raspoloživa donatorska sredstva u regionu budu usmjerena u investicije, kako bi se na što efikasniji način intenzivirao ekonomski rast i razvoj. Istakao je da cjelokupna regionalna saradnja u ovoj oblasti treba da bude dio procesa evropske integracije regiona, koja nije moguća bez snažne ekonomske saradnje na svim nivoima. „Jedino otvorena i konstruktivna ekonomska saradnja, uz podršku EU kao najvećeg donatora u regionu, ali i ostalih donatora, može doprinijeti stvaranju novih radnih mjesta, unapređenju životnog standarda građana i istinskoj integraciji regiona u EU“, poručio je ministar.

U okviru panela razmotrene su važne teme za dalji ekonomski razvoj regiona, posebno incijativa Evropske investicione Banke usmjerena na jačanje prilagodljivosti ekonomija država regiona, podrška EU u okviru Berlinskog procesa i Agende povezivanja, unapređenje obrazovanja, zapošljavanja i saradnje u oblasti digitanog društva.

Govoreći na Panelu Izazovi proširenja i regionalna saradnja, koji je organizovan na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, ministar Pejović je ukazao na značaj razmjene znanja i iskustva iz procesa pristupanja, te dodao da Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji predstavlja odličnu platformu za razmatranje tema od zajedničkog interesa, poput vladavine prava, životne sredine, korištenja evropskih fondova i dr.

On je podsjetio da su, u okviru programa prekogranične saradnje, kao i regionalnih projekata u okviru Berlinskog procesa, Crna Gora i Bosna i Hercegovina dosad realizovale vrijedne projekte koji su doprinijeli unapređnju rada institucija i organizacija i kvalitetu života ljudi. Na toj liniji je posebno naglasio važnost da potencijalini korisnici s obje strane granice iskoriste 8,4 miliona bespovratne podrške EU koja su im na raspolaganju u nastavka programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020.

Ministar se, takođe, osvrnuo i na krizu u EU i njen uticaj na politiku proširenja. Istakao je da, i pored brojnih izazova s kojima se suočava, EU mora ojačati svoje prisustvo na Zapadnom Balkanu i, kroz jasnu evropsku perspektivu i dinamiziranje procesa pristupanja intenzivirati dalju demokratizaciju i transformaciju država regiona.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...