Naslovnica Info Press info Pejović – Komanesku: Snažna podrška Rumunije integraciji Crne Gore u EU i...

Pejović – Komanesku: Snažna podrška Rumunije integraciji Crne Gore u EU i NATO

Dobrom dinamikom i mjerljivim rezultatima u sprovođenju temeljnih reformi, Crna Gora nastavlja odličan put prema članstvu u EU i NATO-u i u tom dijelu može računati na punu podršku Rumunije, saopšteno je na sastanku državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Andrije Pejovića s ministrom vanjskih poslova Rumunije Lazarom Komaneskuom.

Ambasador Pejović je zahvalio ministru Komaneskuu na ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i upoznao ga s tekućim i planiranim aktivnostima na putu prema punopravnom članstvu u EU. Takođe, predstavio je i aktivnosti koje dvije strane rade na unapređenju ugovorne baze kroz niz sporazuma koji su potpisani u proteklom periodu, kao i rad na četiri nova sporazuma čije potpisivanje uskoro očekujemo.

Ministar Komanesku je čestitao na odličnim rezultatima koje je Crna Gora ostvarila u integracijskim procesima, posebno u oblasti vladavine prava, i potvrdio nastavak podrške Rumunije za članstvo Crne Gore u EU.

,,Crna Gora je najnaprednija država u evropskoj integraciji, što je rezultat uloženih napora i primjer koji treba da slijede sve zemlje regiona“, rekao je rumunski ministar vanjskih poslova.

Kad je riječ o pristupanju NATO-u, ministar Komanesku je čestitao Crnoj Gori na dosadašnjem progresu u ratifikaciji protokola i činjenici da je u rumunskom parlamentu ovaj dokument jednoglasno potvđen. Ministar je naglasio da Alijansa pristupanjem Crne Gore jača svoj savez i prenio očekivanje da će proces ratifikacije ubrzo biti završen i u preostalim državama.

Sagovornici su se saglasili da u narednom periodu dodatno ojačaju saradnju između dva ministarstva vanjskih poslova kroz dogovoreni plan aktivnosti, kao i kroz povećanu razmjenu iskustava u evropskim poslovima kroz evropske i bilateralne instrumente.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...