Naslovnica Info Press info Njujork: Ambasador Pejović učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Austrije i Zapadnog...

Njujork: Ambasador Pejović učestvovao na sastanku ministara vanjskih poslova Austrije i Zapadnog Balkana i na Klintonovoj globalnoj inicijativi

Saradnja država Zapadnog Balkana u okviru procesa pristupanja EU je doprinijela podsticanju ekonomskog razvoja i rasta i snaženju dobrosusjedskih odnosa, te pokazala političku zrelost i kapacitet država regiona da same iniciraju i sprovode aktivnosti od zajedničkog interesa, ocjena je sa sastanka ministara vanjskih poslova Austrije i država Zapadnog Balkana koji je održan u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Na sastanku su učestvovali ministri vanjskih poslova Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Srbije Ditmir Bušati, Sebastijan Kurc, Igor Crnadak, Enver Hodžaj, Nikola Poposki i Ivica Dačić, kao i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. U ime Crne Gore, na sastanku je učestvovao državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović.

Ministri vanjskih poslova su razmijenili mišljenje o ulozi procesa evropske integracije i regionalnih inicijativa na izgradnju dobrosusjedskih odnosa, a na dnevnom redu su bili i bezbjednosni izazovi, s fokusom na izbjegličku krizu i ekstremizam.

Ambasador Aleksandar Andrija Pejović je poručio da je regionalna saradnja preduslov za stabilan i siguran napredak prema članstvu u EU, ali i neophodan uslov za suštinski politički, ekonomski i ukupan demokratski iskorak i dalji razvoj svih država na Zapadnom Balkanu.

„Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi su pokazatelj zrelosti društava da prevaziđu nerazumijevanje, predrasude i sukobe iz prošlosti u cilju osiguranja stabilnosti i podsticanja ekonomskog rasta, te kreiranja bolje budućnosti za sve naše građane. U tom pravcu je veoma važno efikasno iskoristiti mehanizme koje pružaju proces pristupanja EU i postojeće regionalne inicijative, ali i osigurati proaktivniju ulogu država regiona kako bi se započeti procesi kvalitetno doveli do kraja“, rekao je ambasador Pejović.

Kad je riječ o bezbjednosnim izazovima, ambasador Pejović je istakao da Crna Gora vodi aktivnu politiku u oblasti migracija i rastućeg terorizma, posebno kroz aktivnosti i mjere u okviru pregovaračkog poglavlja 24 i predstavio nomativni i institucionalni okvir u tom dijelu. On je pozdravio novi strateški okvir EU u oblasti vanjske i bezbjednosne politike istakavši da je Crna Gora prepoznala potrebu realizacije širokog spektra preventivnih aktivnosti na nacionalnom nivou, kao i potrebu intenzivnije saradnje na regionalnom i međunarodnom planu.

Ministri vanjskih poslova su pozdravili zaključke nedavnog održanog pariskog samita, usvajanje liste novih projekata u oblasti železničkog saobraćaja i energetike u vrijednosti od skoro 450 miliona eura i potpisivanje Sporazuma o osnivanju Regionalne kancelarije za saradnju mladih na Zapadnom Balkanu. Takođe su razmijenili mišljenje u vezi sa produbljivanjem ekonomske integracije, te daljom dinamikom dogovorenih aktivnosti na uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije na Zapadnom Balkanusaglasivši seda će to olakšati razmjenu energetskih resursa i povezivanjem tog tržišta s EU.

Ambasador Pejović je, takođe, učestvovao na Klintonovoj globalnoj inicijativi koja je okupila aktuelne i ranije šefove država i vlada, te uticajne predstavnike poslovne zajednice i civilnog sektora.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...