Naslovnica Info Svi konkursi EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu

EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu

Evropska komisija i British Council najavljuju otvaranje konkursa za projekat pod nazivom “EU program za mlade profesionalce na Zapadnom Balkanu”, pilot akciju koja sadrži komponentu regionalnog izvršnog programa obuke i komponentu razmjene za mlade državne službenike iz šest zemalja Zapadnog Balkana (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije (FYROM), Kosova, Srbije i Albanije), kojim trenutno upravlja Evropska komisija, a sprovodi British Council. Prijave će biti otvorene od 15. do 25. septembra 2016. a uspješnim kandidatima će biti ponuđena mogućnost da pohađaju intenzivnu 3-nedeljnu (15 dana) obuku na Science PO u Parizu (Francuska) pod nazivom “Executive Certificate in Management and Public Policy” s ciljem izgradnje profesionalnih kapaciteta i pripreme sljedeće generacije lidera u javnoj upravi i kreatora javnih politika u šest zemalja Zapadnog Balkana koji će biti zaduženi za proces pristupanja EU, kao i da učestvuju u drugom dijelu akcije, koja predviđa 2-nedeljni Regionalni program razmjene koji ima za cilj promovisanje regionalne saradnje u procesu integracija u EU na nivou državne uprave kroz kreiranje prekograničnih veza između lidera i nosilaca promjena. Ovaj Program, čiji je radni jezik samo engleski, odabraće do 30 učesnika, kako u dijelu obuke tako i razmjene (do 5 mjesta je dostupno za svaku zemlju u regionu). Ovaj poziv je otvoren za državne službenike iz redova srednjeg upravljačkog kadra (kao što je navedeno u Poslovnikukoji će biti objavljen 15. septembra 2016. godine, http://Eu4wb6.com/).

Sledeći kandidati imaju pravo da se prijave:

Državni službenici od dvije do pet godina radnog iskustva u javnoj upravi u jednoj od šest zemalja Zapadnog Balkana.

Mladi državni službenici srednjeg upravljačkog nivoa koji su uključeni u proces formulisanja politika u sledećim državnim organima: Kabinet predsjednika Vlade, Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Ministarstvo finansija.

Državljani Kosova, Crne Gore, Makedonije, Srbije, BiH i Albanije koji imaju važeći pasoš izdat od strane nacionalnih vlasti. Validni su pasoši samo onih zemalja u kojima aplikanti rade, pasoši drugih zemalja nisu prihvatljivi.

Posjeduju važeću univerzitetsku diplomu nivoa BA i/ ili MA /MSc.

Fluentni na engleskom jeziku sa minimum B2 nivoom. Kandidati koji već imaju važeći TOEFL / IELTS sertifikat neće morati da učestvuju u drugom dijelu selekcije (tj, testiranju iz engleskog jezika), ukoliko nam dostave dokaz o traženom nivou (B2 ili ekvivalent).

Dostupni su da putuju i da borave duže u inostranstvu od oktobra 2016. do marta 2017. godine.

Program će pokriti sljedeće troškove za do 30 učesnika:

školarinu na Science PO
smještaj i životne troškove
troškove viza (ako je potrebna viza)
zdravstveno osiguranje
avionske karte
troškove testiranja iz engleskog jezika

Odabrani učesnici su obavezni da:

Učestvuju u cijelosti u 3-nedeljnoj obuci na Science Po, koja je podijeljena u dva modula planirana u oktobru i decembru 2016.
Učestvuju u programu razmjene dvije nedelje u javnim upravama u jednoj od šest zemalja uključenih u program (mart 2017.).
Prisustvuju Regionalnoj alumni konferenciji i događaju o naučenim lekcijama (u maju 2017.)

Selekcija će se sprovesti u 3 faze i uključuje:
Predselekciju u vezi sa administrativnim i opštim kriterijumima za prijavu.
Test iz engleskog jezika (oni sa B2 graničnim nivoom biće pozvani na razgovor).
Intervjui od strane komisije sastavljene od 1 predstavnika EC, 1. predstavnika British Council-a i 1 EU eksperta odgovorajućeg akademskog profila.

Snažno podržavamo i pozivamo žene i predstavnike manjina da se prijave na ovaj konkurs. Formulari za prijavu i cijeli set prateće dokumentacije biće dostupni nakon registracije na sljedećoj internet stranici: http://Eu4wb6.com/~~HEAD=pobj počevši od 15. septembra 2016. Dodatne informacije o Pravilima, procedurama i kriterijumima za selekciju programa takođe će biti dostupne online istog datuma. Ovo je samo preliminarno obavještenje o pozivu za prijave kako bi se potencijalni kandidati upoznali o predstojećem konkursu. Proces prijava još uvijek nije otvoren.

Za dalje informacije na http://Eu4wb6.com/

Odricanje od odgovornosti: Sprovođenje ovog programa zavisi o raspoloživosti finansijskih sredstava EU kojim upravlja Evropska komisija.

“EU program za mlade profesionalce na području Zapadnog Balkana” je projekat koji finansira EU, kojim upravlja EK, a sprovodi ga British Council.

Saopštenja

Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore

0
Dvadesetosmi broj Biltena o evropskoj integraciji Crne Gore predstavlja najvažnije događaje i aktivnosti u procesu pristupanja EU za period april-jun. Bilten možete preuzeti ovdje. 

U Baru održana konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“

0
Konferencija „Podrška EU razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća“ održana je u Baru, u organizaciji Ministarstva evropskih poslova, Ministarstva ekonomskog razvoja i Opštine Bar....

Poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata

0
Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije, kao Ugovorno tijelo, raspisalo je poziv za iskazivanje interesovanja za učešće u ocjenjivanju predloga projekata primljenih u okviru...

MEP potpisalo ugovore o finansiranju projekata 13 nevladinih organizacija

0
Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je...

Za šest mjeseci usvojen veliki broj zakonskih i strateških dokumenata koji Crnu Goru približavaju...

0
„Tokom prve polovine 2024. godine, donijet je veliki broj zakonskih i strateških dokumenata kojima se crnogorski propisi u velikoj mjeri približavaju evropskim. Na taj...